Sjukvårdspersonalens insats efter dådet hyllas, samtidigt som de enligt fackförbundet inte borde ha skickats in i området. Många saknade dessutom grundläggande skyddsutrustning. Sjukvårdsledaren hade glömt sin hjälm och några hade inte ens skyddsjackor på sig utan bara fleecetröjor och t-shirts.
– Ambulanspersonal arbetade i samma zon som polisen klassat som osäker, och där poliserna var beväpnade och hade skyddsvästar och skyddshjälmar. Det är insatsstyrkans sjukvårdspersonal som ska ta ut de skadade till ett säkert ställe för ambulanssjukvårdarna enligt föreskrifterna, säger Gordon Grattidge på Ambulansförbundet Alarm, till Svenska Dagbladet.
Vill se bättre utbildning och fler övningar
Han vill nu få upp frågan på nationell nivå, främst för att tvinga landstingen att utbilda ambulanssjukvårdarna bättre och öva betydligt mer.
LÄS MER: Läkaren Joakim: ”Det var en kaotisk situation”
Patrik Söderberg, katastrofmedicinsk chef vid landstinget i Stockholm, förutsätter att det togs en kontakt med polisen och räddningstjänsten och att man gjorde bedömningen att det var säkert för ambulanspersonalen att gå in i området.
”Egna säkerheten alltid först”
– De ska alltid först tänka på sin egen säkerhet. Är det inte en säker zon ska de inte gå in, men vad som exakt hände denna eftermiddag har jag ingen kännedom om. Men de gjorde en storartad insats, säger han.
Enligt landstingsledningen ska man göra en utvärdering av hela vårdinsatsen efter dådet. De ska även ta fram konkreta förslag på insatser för att på sikt öka säkerheten i sjukvården, bland annat titta på utrustningen för ambulanspersonal.