Finansminister Magdalena Andersson talar på socialdemokraternas Kongress 2015 i Västerås. Foto: TT

Andersson: ”Gift sprider sig i mitt land”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kan inte bara sikta på att uppfylla löften om arbetslöshet och skola, enligt finansminister Magdalena Andersson. Ett måste är också att hålla hårt i plånboken och att motverka det gift och hat som ”ignorans” och främlingsfientlighet sprider.

I ett ovanligt personligt tal beskrev Andersson, på S-kongressen i Västerås, erfarenheter hon gjorde som high school-student i USA. Uppdelningen i klassrummet var skarp och speglade ojämlikheten i det amerikanska samhället, med inbussade elever från fattiga områden längst bak. Utbytet uteblev och det skrämde en ung svensk tonåring, beskrev hon.

– Och här står jag nu, 30 år senare och ser hur samma gift sprider sig i mitt land, sade Andersson.

– Det sprider sig i det lilla, i kommentarerna och glåporden, på gatorna och på nätet. Det sprider sig i det stora, med främlingsfientliga valframgångar, fortsatte hon men menade att det rör sig om mycket mer än ”bara” invandring.

Bästa strategin: Sysselsättning

Den bästa strategin för att motverka det är en politik som får upp sysselsättningen, ned arbetslösheten, förbättrar resultaten i skolan och klarar välfärden, hävdade hon. Den ekonomiska politiken måste vara en som överbryggar klyftor och håller ihop Sverige. Men den måste också vara trovärdig.

– Ett socialdemokratiskt parti som betar av andra vallöften, men som saknar trovärdighet i de ekonomiska frågorna, det partiet får inte människors förtroende, sade Andersson

Hon sade, på en kongress där krav på större investeringar varit återkommande, att en medveten underskottspolitik vore oansvarig.

– En sådan politik skulle vara ett handlingsprogram för större osäkerhet, för mindre handlingsutrymme och för mindre förtroende för den ekonomiska politiken, sade Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.