SVT Nyheter har talat med flera drabbade som har fått penisbilder skickade till sig. Via sociala medier där användarna kan skriva, skicka bilder och videos får kvinnor bilder på erigerade penis, trots att de inte har bett om bilderna.
– Det är kränkande. Att de bara kan ta en bild och skicka och inte bry sig om vad vi tycker. Det är inte så trevligt att få bilder på ett könsorgan till sig, säger Emelie Karlsson till SVT Nyheter Dalarna.
Nina Rung, polisutredare på Barnahus, menar att det här är ett sexuellt ofredande, men att många inte förstår att det är ett brott.
– Jag utredde tafsningar på festivaler i somras, vilket också är sexuella ofredanden, och då var det samma sak. Då sa tjejerna: ”Men vadå? Det här händer ju hela tiden. Är det här ett brott?” och det är det faktiskt. Det är ett brott som kan leda till fängelse. De har inte förstått att det är ett brott och därför tycker jag att det är så bra och att vi faktiskt talar om det nu så att de som gör det här förstår att det inte är ett okej beteende.
”Det är blottning helt enkelt”
Rung menar också att den nya exhibitionistiska metoden är en ny typ av blottning som används på andra områden också.
– Jag har träffat flera unga flickor som berättat om män som frågar om vägen. När de ska hjälpa till visar männen bilder på sina kukar i telefonen. Det är en blottning helt enkelt, säger Nina Rung.
Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, berättar att det finns flera olika orsaker till att män skickar bilder av detta slag. Delvis kan det vara en sexuell eller romantisk invit, men det kan också vara en maktutövning från mannens sida.
– Det som verkligen är centralt är att se till att det finns ett samtycke, för annars blir det ett sexuellt ofredande. Det är den som tar emot bilden som har tolkningsföreträde. Blir man ofredad så är man ofredad, säger hon.
– Det finns ingen statistik som visar på hur många som skickar just den här typen av bilder. Men sexuella ofredanden är ett stort problem. Vi hade drygt 8.800 anmälningar förra året och det står för nästan hälften av alla anmälda sexualbrott och då vet vi att många inte anmäler, säger Nina Rung.
Anmäl om man utsätts
För att försöka motverka den trend som råder med oönskade bilder som skickas till kvinnors telefoner tycker Rung att de drabbade ska ta sig tid att anmäla så fort de har utsatts för ett sexuellt ofredande.
– Det är alltid bra att ta screenshots, bilder av det som skickas till en, gärna så att man får med användarnamn. Det ger en jättebra möjlighet för polisen att utreda det. Att man tar den information man har och faktiskt anmäler det här så att vi får större förståelse för hur stort det här problemet är.
”Tala om det i sexualundervisningen”
Det finns också ett ansvar från både vuxna och från skolan, understryker både Nina Rung och Suzann Larsdotter. Om någon ofredas på skoltid ska rektorn agera exempelvis. Det behövs också att det är problemet adresseras i skolans undervisning.
– Vi måste tala om det här i sexualundervisning. Hur man flörtar och vad som är okej. Vi måste hela tiden ha samtycke och ömsesidig förståelse i fokus. Vi måste också tala om maskulinitet och manlighet, så att vi inte fokuserar hela sexualiteten till könsorganet. Det är ett utmärkt tillfälle att tala om det här nu, säger Larsdotter.