– Förra året inledde vi i genomsnitt 50 utredningar per månad. Hittills i år har vi startat 80 utredningar per månad, säger Nanna Forsgren, verksamhetschef för barn- och ungdomsfrågor på Umeå kommun.
Nanna Forsgren tror att dödsmisshandeln i Karlskrona kan ha del i ökningen men även annat har bidragit till ökad insikt om problemet. Hon pekar på nya skärpta regler och att Socialstyrelsen blivit mycket aktivare.
Bland annat finns nu en webbsida med en instruktionsvideo som berättar om hur man gör en anmälan.
Kvar på hög nivå
I Linköping fortsätter anmälningarna att ligga på en hög nivå.
– Förr gick det ofta upp och ner under året men i år har det legat konstant, säger Ulla Salmela Trosell, avdelningschef på individ- och familjeomsorgen.
Hittills i år har i genomsnitt 300 anmälningar per månad gjorts i Linköping. På den nivån har anmälningarna legat sedan september 2014.
Enligt Ulla Salmela Trosell ökade anmälningarna i september i fjol inför lagskärpningen den 1 oktober då socialtjänsten blev skyldig att alltid starta en utredning om ett barn bevittnat våld.
Ökad medvetenhet
Att anmälningarna ökar ser man också i Malmö, i exempelvis stadsområde Norr där socialtjänsten fick in 437 anmälningar under perioden 1 januari till 31 maj i år. Förra året var siffran 300 under motsvarande period.
Enhetschefen Maria Andersson utesluter inte att Yara-fallet kan spela en roll för ökningen men pekar även på andra orsaker.
– Det är många familjer som har det svårt och vi har jobbat aktivt med dem som arbetar med barn för att öka medvetenheten om problemen, säger hon.
Våld i familjen
Även i Göteborg ökar anmälningarna. För perioden januari-maj i år fick socialförvaltningen i Göteborg in 5.707 anmälningar, en ökning med över 900 fall jämfört med samma period förra året då 4.772 anmälningar gjordes.
För två år sedan var siffran för januari-maj betydligt lägre, närmare bestämt 1.256 anmälningar.
Annica Ericsson, som är planeringsledare för individ- och familjeomsorgen i Göteborg, berättar att de flesta anmälningar under 2013 och 2014 kom från polisen och sjukvården. Hittills i år har de flesta kommit från polisen och skolan.
– De flesta anmälningarna rör våld i familjen och bristande omsorg om barnet, säger hon.
Ökning under flera år
I Stockholm finns ännu ingen sammanställning över anmälningarna hittills i år men statistik från socialförvaltningen visar att anmälningarna ökat kraftigt de senaste åren.
Under perioden 2011 till 2014 ökade antalet inkomna anmälningar med 60 procent.
Mellan 2013 och 2014 ökade antalet anmälningar från 15.224 till 17.701, en ökning med 16 procent. Det betyder att nära 2.500 fler barn befarades fara illa i Stockholm under 2014 än året innan.
Anmälningarna i Stockholm ledde till 9.593 påbörjade utredningar år 2014 jämfört med 7.889 utredningar år 2013. (Notera att en anmälan görs när man misstänker att ett barn far illa men den leder inte automatiskt till att en utredning inleds.)
– Befolkningen ökar visserligen i Stockholm men det förklarar inte ökningen, säger Gunilla Olofsson på socialförvaltningen i Stockholm.
Att göra en anmälan
Enligt socialtjänstlagen är flera yrkesgrupper som kommer i kontakt med barn skyldiga att göra en anmälan så fort de misstänker att ett barn far illa. Vanligast är att anmälningarna kommer från polisen men även skolan och sjukvården finns ofta bland anmälarna.
Också allmänheten kan anmäla när man befarar att ett barn far illa men för privatpersoner finns ingen skyldighet enligt lagen.
Från Socialstyrelsen webbsida:
”Om du misstänker eller känner till att ett barn far illa ska det i regel anmälas till socialtjänsten i den kommun där barnet bor. Det finns inga formella krav på anmälan, men om du är anmälningsskyldig bör du göra anmälan skriftligt.
Allmänheten bör anmäla misstankar om att barn far illa.
I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (14 kap. 1 c § SoL). Som privatperson har du möjlighet att vara anonym, men det förutsätter att du inte berättar vem du är när du kontaktar socialtjänsten.”