Det är nu två veckor sedan språkrören, utbildningsminister Gustav Fridolin och klimat- och miljöminister och vice statsminister Åsa Romson, meddelade att de bett valberedningen öppna för en ny vända med nomineringar till språkrörsposterna.
Under de gånga veckorna har valberedningen vänt sig till samtliga MP-distrikt, EU-parlamentariker med flera, och samlat in hundratals synpunkter.
Under pressträffen vid lunchtid meddelades att Isabella Lövin ersätter Åsa Romson.
– Åsa har varit tydlig under hela processen under de här två veckorna att om valberedningen kommer fram till ett annat förslag så drar hon sig tillbaka, säger Joakim Larsson.
”Har väljarnas förtroende att förvalta”
Isabella Lövin, som varit biståndsminister sedan valet 2014 och innan dess EU-parlamentariker i fem år, ser fram emot den nya befattningen.
– Vi har väljarnas förtroende att förvalta, och det är nu väldigt ansvarsfullt och roligt att få ta vid – om jag får kongressens förtroende – att vara talesperson för Miljöpartiet.
Gustav Fridolin tackar för att han får sitta kvar.
– Jag är ödmjuk och tacksam för det förtroende som valberedningen erbjuder mig, att få fortsätta som språkrör, säger han och tillägger att han nu ser två viktiga uppgifter: Att visa på regeringsvanan som finns i Miljöpartiet, samt att han ska bli bättre på att visa på den idédebatt som finns inom partiet, vad MP vill åstadkomma.
”Ser till personen”
Vad är det för skillnad på Isabella Lövin och Åsa Romson?
– Skillnaden är att Isabella Lövin har starkare stöd, säger Joakim Larsson.
I partiets stadgar står angivet att platserna som språkrör alltid ska fyllas av en man och en kvinna. Joakim Larsson uppger att det manliga och kvinnliga språkröret bedöms individuellt.
– Ur ett feministiskt perspektiv är det rätt att titta på personen.
Partiet beslutar på fredag
Lövin får frågan om hon vill bli miljöminister.
– Vi ska ta en sak i taget, säger Lövin.
Hon hänvisar bland annat till att hon ska väljas och att samtal måste föras med statsministern.
Fridolin tror sig kunna få ett starkt mandat om kongressen väljer honom – något som äger rum på fredag när kongressen inleds i Karlstad. Kongressen får därmed fyra dagar på sig att fundera över om valberedningens förslag ska stödjas.