Sedan i somras har hundratals människor blivit av med sina personliga assistenter. Femåriga Selma är en av dem.
Hon har en medfödd missbildning i hjärnan och är helt beroende av hjälp. För att äta, klä sig – och nästan allt annat annat. Selma kan inte lämnas ensam ens korta stunder eftersom hon kan få epileptiska anfall.
För föräldrarna har 66 timmars personlig assistans inneburit att livet ändå fungerat. När assistenten är med Selma kan mamma eller pappa hänga tvätt, diska, äta middag eller annat som hör till en normal vardag.
”Vi hoppades på rapporten”
Men sedan en tid tillämpar Försäkringskassan en mer restriktiv praxis. För Selma innebär det att hennes assistanstimmar försvinner i maj.
– Jag vet inte om jag kommer att kunna fortsätta jobba och det ekonomiska blir svårt, säger Mia Odeh Selmas mamma.
Föräldrarna hade hoppats på den utredning som regeringen låtit Inspektionen för socialförsäkringen utföra. Utredningen, som presenteras i dag, ska svara på om Försäkringskassan gjort rätt som skärpt reglerna.
– Vi hoppades förstås att rapporten skulle vara en ögonöppnare att man skulle dra i nödbromsen.
Enda alternativet: Bli strängare
Men tvärtom kommer rapporten fram till att Försäkringskassan gjort helt rätt. Tre vägledande domar i Högsta förvaltningsdomstolen har inte gett kassan något annat alternativ än att bli strängare.
– Men domarna bygger på skakig rättslig grund, säger rapportförfattaren Tomas Agdalen.
Slutsatsen blir alltså att den lagstiftning som tvingar Försäkringskassan att dra in assistans för hundratals människor har brister. Inspektionen för socialförsäkringen uppmanar regeringen att fundera på om den gällande lagstiftningen verkligen överensstämmer med de mål regeringen har med assistansreformen.
”Försäkringskassan har ju fått order”
Att Försäkringskassan enbart lutat sig mot prejudicerande domar ifrågasätts av Henrik Petrén på Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.
– Försäkringkassan har ju fått order av regeringen att göra hårdare bedömningar och man har börjat tolka gamla domar på ett nytt sätt. Domar får en helt ny tolkning och det har gjort att flera hundra personer har blivit av med sin assistans i år, säger han.
För Selma och hennes föräldrar är framtiden oviss. De hoppas att regeringen snabbt ska ändra på lagen men redan om fem månader dras assistansen in. Selmas assistenter har börjat fundera på att söka nya jobb.
– Jag är orolig för hur jag ska orka. Jag kan inte på egen hand se till att Selma får det hon behöver, säger Mia Odeh.