Sture Bergwall fick för mycket medicin och hade för nära kontakt med sina terapeuter. Det är några av slutsatserna i utredningen, som fått tillgång till samtliga sjukjournaler från tiden han vårdades på Säter.
– Bergwall hade ganska mycket att säga till om i vården och styrde och ställde en hel del. Både när det gällde terapin, medicineringen och frigången, säger Kjell Asplund, professor i medicin och en av de som ingått i utredningen.
Borträngda minnen ifrågasätts
Teorierna om att skräckfyllda barndomsupplevelser kan leda till att man kan mörda, förtränga det och sedan återfå minnena med hjälp av terapi har mött hård vetenskaplig kritik, inte minst av amerikanska forskare.
När det stod klart att terapimetoder som går ut på att plocka fram så kallade ”bortträngda minnen” ifrågasattes vetenskapligt borde vården Sture Bergwall fick ha omprövats enligt utredningen, som menar att den psykoterapi som gavs var både olämplig och skadlig.
– Man måste vara robustare inom psykiatrin vad gäller modepräglade terapier, liksom när man träffar väldigt manipulerande personer som man får säga att Bergvall varit, säger Kjell Asplund.
– I det ingår att ta till sig kunskap från den vetenskapliga litteraturen.
Terapeuterna deltog vid förhör
Dessutom menar utredningen att Bergwalls terapeuter samarbetat för nära med polisens utredare och deltagit vid förhör, vallningar och brottsplatsrekonstruktioner.
– Jag tror att alla aktörer i det här, vi har ju intervjuat väldigt många, har sett att det här blev inte bra, säger Kjell Asplund.
Han anser att både tillsynen och kunskapen kring rättspsykiatrin måste förstärkas. I utredningen föreslås att Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, liksom Vetenskapsrådet, ska få ansvar att se över vilka kunskapsområden som behöver förbättras.
Säter välkomnar utredning
På Säters sjukhus välkomnas dagens utredning. Ingen av de terapeuter eller psykologer som behandlade Sture Bergwall jobbar kvar i dag och både behandlingsmetoder och medicinering av patienterna är utbytta.
– Det är tragiskt att det blivit som det blivit. Men vi har lärt oss att vi måste arbeta mer evidensbaserat och utbildar vår personal, säger Per Söderberg, chef för psykiatrin i Dalarna, som inte tror att något liknande fall som Thomas Quick / Sture Bergwall kan upprepas igen på Säter.
– Vi jobbar mer öppet idag och har lärt oss att följa det som är vetenskap och beprövad erfarenhet, säger han.