Runt 15 000 personer överklagar varje år Försäkringskassans beslut till förvaltningsrätten. Majoriteten rör ärenden om sjukpenning eller sjukersättning. Men chansen att domstolen ändrar beslutet i dessa ärenden varierar stort över landet, visar TT:s genomgång.
Svårast är det att få bifall i storstäderna. I Stockholm ändrades Försäkringskassans beslut i drygt ett fall av tio förra året, i Malmö i 14 procent av fallen och i Göteborg i 18 procent.
I Luleå, däremot, ändrades beslutet i fyra fall av tio, och i Växjö och Falun fick mer än en fjärdedel rätt mot Försäkringskassan.
– Det tyder på att lika fall inte bedöms lika av domstolarna, vilket förstås är väldigt allvarligt. Det riskerar att rasera det eventuella förtroende som finns för domstolarna, säger Claes Jansson, enhetschef för försäkringsrätt på LO-TCO Rättsskydd.
”Ett lotteri”
Maud Bergquist, 51, lider av fibromyalgi och stressyndrom och har inte kunnat jobba på tio år. I höstas blev hon, liksom tusentals andra, utförsäkrad en andra gång, vilket TT rapporterade om. När hon på nytt nekades sjukersättning drev hon sitt fall till domstol – men fick avslag.
Förvaltningsrätten i Uppsala, dit Maud tillhör, är en av de domstolar som har lägst ändringsfrekvens.
– Jag förstår inte varför jag får avslag. Varenda utredning jag har gjort under alla dessa år har sagt att jag inte har någon arbetsförmåga. Det säger sig självt att det inte kommer att bli någon bättring, säger Maud Bergquist.
– Det känns som ett lotteri vem som får rätt och vem som får avslag.
Hopplöshet
Hon är utbildad undersköterska, men arbetade som städerska då hon blev sjuk. För ett par år sedan arbetsprövade hon, men smärtorna blev värre. Hennes läkare bedömer det som meningslöst att genomföra en ny utredning om arbetsförmåga. Men domstolen anser inte att alla alternativ har prövats.
– Det känns som en stor hopplöshet. Jag är så trött på att ensam behöva slåss mot myndigheter och att aldrig bli trodd, säger Maud Bergquist.
Under lupp
Variationerna i domstolarnas utfall har tidigare uppmärksammats. Rättssäkerheten granskas just nu av två instanser – Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) och Riksrevisionen. Per Molander, generaldirektör på ISF, framhåller att det kan finnas naturliga förklaringar till variationerna, exempelvis demografi och att olika sjukdomar förekommer i olika hög utsträckning över landet.
– Det kan vara sådant som förvaltningsrätterna måste kompensera för i olika utsträckning, säger Molander.
Men Claes Jansson på LO-TCO avfärdar det resonemanget.
– Visst kan folk i Luleå ha värre besvär än folk i Stockholm, men det kan inte förklara de här stora skillnaderna. Domstolarna måste samordna sig bättre.
Fakta: Stor variation
Det råder stor variation i hur många mål rörande överklagad sjukpenning samt sjuk- och aktivitetsersättning som fick bifall i landets förvaltningsrätter 2013.
Förvaltningsrätt;Antal mål;Antal bifall (helt eller delvis);Andel bifall (procent);
Luleå;241;104;43;
Falun;677;190;28;
Växjö;313;86;28;
Umeå;258;62;24;
Jönköping;552;117;21;
Karlstad;316;65;21;
Linköping;571;115;20;
Härnösand;131;25;19;
Göteborg;984;173;18;
Malmö;921;124;14;
Uppsala;706;95;14;
Stockholm;1 590;202;13;
Källa: Förvaltningsrätterna (TT)