– Syftet med lockouten är att skydda våra medlemsföretag, säger Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, på en presskonferens där han också kallar Byggnads strejk den ”största genom tiderna”.
Det innebär att BI nu utestänger Byggfackets anställda från arbetsplatsen, som i stället för lön från arbetsgivaren BI får lön från Byggnads strejkkassa.
Lockouten är både en spegellockout och en försvarslockout, bekräftas vid presskonferensen.
Runt 10.000 berörs
Den berör dels de 60-tal byggföretag som Byggnads tog ut i strejk i morse och dels underleverantörer till företagen.
Totalt berörs 525 arbetsplatser och 9.700 till 12.000 byggnadsarbetare, enligt BI.
Enligt medlingsinstitutet har man fått in en formell ansökan om lockout.
– Ja vi har fått in ett besked alldeles nyligen från Sveriges Byggindustrier, säger Bo Andersson, informationsansvarig på medlinginstitutet, till SVT Nyheter.
Strejkkassa på 1,6 miljarder kr
Medlarna i byggkonflikten försökte in i det sista få parterna att enas. Men på måndagskvällen sade Byggnads nej till ett medlarbud som lönemässigt motsvarade det som facken inom industrin och handeln har fått och på tisdagsmorgonen gick 1.650 medlemmar ut i strejk.
Även om konflikten mellan Byggnads och arbetsgivarparten Sveriges Byggindustrier blir segdragen så lär inte fackets strejkkassa ta slut.
Enligt den senaste årsredovisningen, den för 2014, fanns drygt 1,6 miljarder kronor i konfliktfonden vid årets utgång.
Den beräknas räcka i omkring 1.000 dagar.
Byggnads vill förhandla
Ola Månsson, vd för BI, hoppas dock att att åtgärden med lockouten ska få Byggnads tillbaka till förhandlingsbordet.
Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, konstaterar att arbetsgivarna nu ”använder ett verktyg i verktygslådan precis som vi har gjort”. Men han vill inte ge besked om ytterligare strejkvarsel är aktuella:
– Jag vill tillbaka till förhandlingsbordet och lösa den uppkomna situationen. Det är alldeles för tidigt att säga om lockoutvarslen innebär att vi plockar fram något nytt verktyg.
Fakta om lockout
Lockout är en stridsågärd där arbetsgivare utestänger anställda från deras arbetsplats. Arbetstagaren får då ingen lön från arbetsgivaren utan lönen betalas ut från fackets strejkkassa.
Flera varianter av lockout finns. Vid spegellockout tar arbetsgivarsidan ut samma personer som facket tagit ut i strejk. Vid försvarslockout omfattas även de företag som drabbas indirekt av strejken.
En tredje variant är en så kallad totallockout. Då stängs samtliga medlemsföretag ute.
Senast Byggnads var ute i strejk var 2012 då facket strejkade i en månad inom plåtslageri och vvs. Den gången omfattade konflikten över 4. 000 anställda efter lockout från arbetsgivarna.