Centerpartiet har sagt ja till svenskt medlemskap i Nato. Partistyrelsens linje om att förespråka medlemskap i försvarsalliansen vann med röstsiffrorna 273-157.
– Det är ett viktigt säkerhetspolitiskt beslut, vi kan nu räta ett frågetecken. Vi vill se en stark samlad nordisk Natolinje, sade partiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren till SVT Nyheter efter omröstningen.
Livlig debatt
Beslutet på stämman kom efter en mycket engagerad debatt, med över hundra talare, där skiljelinjerna om ja eller nej gick rakt igenom länsförbunden.
– Vår säkerhetspolitiska linje har förvandlats till en säkerhetspolitisk risk, för oss och våra grannar. Låt oss nu ta steget att göra vår säkerhetspolitik tydlig och sluta segla under bekvämlighetsflagg. Det är tid att stärka den nordiska rösten i Nato, sade Kerstin Lundgren till ombuden.
I praktiken redan med
Centerpartiet vill nu att Sverige ska söka medlemskap samtidigt som Finland. Förespråkarnas främsta argument är att Sverige redan i dag i praktiken är med i Nato (eftersom det sedan länge finns ett organiserat samarbete), att Sverige inte kan räkna med hjälp från andra utan att också själv erbjuda hjälp och att det är bra för säkerheten om alla de nordiska länderna är med i Nato.
– Det enda tydliga bevis vi kan ge Putins Ryssland att hot inte lönar sig är att gå med i Nato, sade Gustav Hemming från Stockholm.
Finns ett motstånd
Men det fanns också ett motstånd i debatten. Kritkerna menade att säkerheten tvärtom blir sämre i Norden med ett svenskt medlemskap och att frågan inte är tillräckligt förankad i partiet. 166 av ombuden ville att frågan skulle utredas ytterligare. Det var mindre en en månad sedan som partiledningen meddelade att partiet bytt åsikt och nu vill att Sverige går med i Nato.
– Det här är en mycket principiell fråga, förra stämmans beslut är inte grund för att nu säga ja, sade Håkan Larsson från Jämtland och varnade för splittring om partiet sade ja till medlemskap.
KD väntas ta samma beslut
Moderaterna och Folkpartiet har redan tagit ställning för att slå in på Natovägen och snart kan även Kristdemokraterna ansluta sig. Om två veckor har partiet riksting och väntas fatta ett liknande beslut. I så fall är alla de fyra borgerliga partierna för ett Nato-medlemskap.
De rödgröna partierna och Sverigedemokraterna är alla emot ett medlemskap. Så sent som förra veckan gjorde statsminister Stefan Löfven klart att varken regeringen eller Socialdemokraterna vill ta steget in i Nato.
Hur ska ni få med Socialdemokraterna?
– Genom att utmana dem, de har smugit i buskarna i frågan, Nu kan de inte gömma sig bakom Centerpartiet längre, säger Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.
Hon tror att Socialdemokraterna helt på egen hand kommer att fundera över att de snart bara kan ha sällskap i sin ”passiva hållning” eller motstånd, enligt Lundgren, av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.
– Nu förändrar vi debatten här och i Finland, säger Lundgren.
Baseras på ”bred politisk samsyn”
Förslaget klarade sig utan större problem genom den förberedande debatten i kommittén som gick igenom partistyrelsens framställning. Men kommittén hängde också på ett förslag om att en förutsättning för ett svenskt Natomedlemskap är ”bred politisk enighet över blockgränserna eller folkomröstning som ger en majoritet för medlemskap”. Det försvann i omröstningen och kvar blev att ett svenskt Natomedlemskap ska ”baseras på bred politisk samsyn”.