Bråken på Sveriges asylboenden blir allt fler och våldsammare – det vittnar personalen på boenden om. De allt längre köerna och den hårdare flyktingpolitiken har ökat oron och frustrationen hos de boende.
I dag kan de som anlänt till Sverige få vänta ett och ett halvt år på att få besked om de får stanna i Sverige. Och vetskapen att 60-80.000 av de asylsökandena kommer att få lämna landet igen ökar oron ännu mer. En uppgiven Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket känner igen bilden och menar att de dåliga boendena som verket i dag tvingas erbjuda inte gör saken bättre.
– Det förekommer mer våld, mer hot mot personalen, mer skadegörelse. Eftersom det kommit 140.000 asylsökande på fyra månader är våra boenden inte bra, det rör sig om trångboddhet, sovsalar och evakueringslokaler. Det bildas frustration och oro, säger han i kvällens Agenda.
”Jag är frustrerad och ledsen”
Anders Danielsson uttrycker själv frustration över att boendena och resurserna är slut och menar att både polis och sjukvård har ett ansvar för att öka säkerheten på boendena där många är deprimerade och mår dåligt.
– Det är en fråga om resurser också men det tar tid att hitta fler boenden. Det finns inget reservställe att hämta boenden från. De som kommer hit ska känna sig trygga i det här landet och det fungerar inte i dag. Jag är också frustrerad och ledsen.
Att få vänta på besked på ett boende i över ett år och hoppas och oroa sig för om man ska få återförenas med sin familj bidrar också till oron, menar Danielsson. Regeringen har fått i uppdrag av regeringen att korta handläggningstiderna för att så sin asylansökan prövad. I dag tittar Migrationsverket på frågan om man ska ändra kösystemet.
– Det återstår snart inte mycket att göra. Men ett exempel är att vi tidigt går in och sorterar ärenden. I dag har vi ett system som är så rättvist som möjligt så att ingen ska få förtur. Vi kanske måste införa så att syrier hanteras i en särskild ordning och att andra hanteras i en annan ordning, säger Anders Danielsson.
Lika många i boenden som i en medelstor stad
Dock pekar han på att även ett sådant system där vissa flyktingar som är lätta att bedöma ska kunna få förtur kan innebära problem.
– Det skapas ju andra frågeställningar, varför fick den gå före mig och så vidare. Det är ju svåra övervägande att göra men vi gör dem.
Samtidigt vill Anders Danielsson också varna för att bråken på asylboenden inte får stigmatiseras och förstoras upp.
– Vi har 100.000 människor som bor i våra boenden – det är lika många som i en medelstor svensk stad. Nog bråkar man i svenska städer också. Vi kanske vara försiktiga att stigmatisera och ta reda på fakta och inte ta enskilda exempel och låta de stå för en generaliserad bild.