– Vi kanske har gjort dumma grejer, som vi inte gärna vill prata om, men kom igen, nu vill vi göra det bättre för vårt samhälle, säger Abdi som vi träffar tillsammans med hans kompis Erik en solig vårdag på Kortedala torg i nordöstra Göteborg. När vi ses har det har gått några veckor sedan dubbelmordet i Biskopsgården, då två personer sköts ihjäl och åtta skadades när två gärningsmän öppnade eld med automatvapen inne på en restaurang på Vårväderstorget.
– Det som hänt nu är på en helt annan nivå, en helt annan nivå. Det är mycket tufft, mycket tufft nu, säger Erik.
Det kunde ha gått riktigt snett för både honom och Abdi, som själva vuxit upp under tuffa omständigheter men mot alla odds klarat sig från att fastna i drogmissbruk och kriminalitet. Genom att föreläsa för både ungdomar och myndighetspersoner delar de med sig av sina egna erfarenheter och idéer om hur man ska hjälpa utsatta ungdomar som riskerar att dras in i eller lockas av en kriminell livsstil.
Fånga barnen tidigt
– Det går inte tro att allt löser sig bara man knäpper med fingrarna. Man måste jobba långsiktigt och fånga upp ungarna redan vid 9 års ålder, i alla fall före 15 års ålder, menar Erik. Han betonar hur viktigt det är med en bra skola och vettiga fritidsaktiviteter för att ungdomar, i synnerhet de som växer upp under trassliga familjeförhållanden, inte ska halka snett.
– Stödet, det behöver man. Det är nog det som gör att Erik och jag kan sitta här idag och prata med er, inflikar Abdi.
I nordöstra Göteborg, där Abdi och Erik vuxit upp är inkomsterna låga, arbetslösheten hög och bara varannan elev går ut nionde klass med godkända betyg.
För sent
Det är en grogrund för den kriminalitet och det gängvåld som enligt Abdi och Erik eskalerat sedan de var tonåringar och som de vill göra något åt.
– Om det inte är minst lika svårt som när jag var 15 år så är det mycket svårare idag, säger Erik som har fyllt 26 år. Jag kan hjälpa dem som är yngre än mig men inte de som är äldre. Det går inte även om jag tror att de flesta vill leva ett hederligt liv. Men en del väljer att gå över till kriminalitet för att tjäna snabba pengar, en del tjänar miljoner och varför välja bort de pengarna om de kan trygga barnens framtid?
Snabba pengar
Själv vill Erik utbilda sig till fritidsledare men en havererad skolgång har än så länge satt käppar i hjulet för det. Istället har många år av ideellt arbete och praktikplatser nätt och jämnt hållit honom flytande. Det är en tillvaro som till och med kan få Erik att tappa modet ibland och hysa förståelse för de ungdomar som väljer en kriminell bana i en förhoppning om snabba pengar och ett glamoröst liv.
– Alltså jag kommer inte att bli kriminell. Men bara att tänka så. Det är störande. Men blir man kriminell så är det någon annan som kommer att råka ut för något på grund av det jag gör. För mig är det stopp där. Det som stoppar mig är att jag inte kan skada andra människor och det kommer jag inte att göra heller.
Lyx i vardagen
Den övertygelsen och insikten av vad som är ett verkligt gott liv är kanske den viktigaste lärdomen som Erik och Abdi förmedlar.
– Lamborghini, ja du vet man drömmer om det, men när jag var 16 år så insåg jag att det där kommer inte att funka i längden. Så lyx för mig är att ha en lägenhet, en tvåa eller trea, en ordentlig bil, en inkomst på 20 – 21.000 före skatt. Det räcker, man behöver inte mer, förutom kärlek då, självklart!, säger Erik
– Ja, kärlek är ju alltid där till slut. Alltså när man väl har hela det där paketet som Erik berättat om och när man har kärlek, ja det går inte att...jag vet inte vad jag ska säga ens, säger Abdi och ler med hela ansiktet och ser ut över Kortedala torg. Abdi som erkänner att han gjort dumma grejer men nu vill bidra till ett bättre samhälle.
– Vi vet att någon dag kommer våra barn springa runt här ute och då vill jag att de ska trivas och veta att deras pappor har gjort ett bra jobb.