”Statligt porrfilter farlig väg att gå”

Uppdaterad
Publicerad

– Om staten ska styra över porren på internet, vad kommer härnäst? säger Aleksandra Boscanin, ledarskribent på Göteborgs-Posten efter debatten som blossat upp om att införa ett statligt porrfilter. Porren orsakar ångest och självskadebeteenden, svarar Kristdemokratiska kvinnoförbundet.

En debattartikel på Dagens Nyheter, undertecknad av flera kvinnoorganisationer och politiker, har väckt liv i en ny debatt om porren.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi, ordförande för Kristdemokratiska kvinnoförbundet, är en av dem som skrivit på.

– Enligt forskningsrapporter kan porren leda till fysiska och framför allt psykiska problem som självskadebeteende och svår ångest. När forskningen visar det måste vi agera, hävdar hon i en debatt i Aktuellt.

”Skadligt”

Hon hänvisar bland annat till en rapport från kvinnojourernas samarbetsorganisation Unizon som sammanställt de senaste forskningsrönen. Där framgår till exempel att genomsnittsåldern för när pojkar börjar titta på porr är 11,5 år.

– Det är ju förfärligt.

– Porr är skadligt och tillgängligt för så små barn som 9-åringar, fortsätter Forslund Mustaniemi.

Men, menar Aleksandra Boscanin, ledarskribent på oberoende liberala Göteborgs-Posten, vi slår in på en farlig väg om staten börjar införa filter för vad som får visas på internet.

– Jag är inte emot åldersgränser, eller filter. Det är jättebra om skolor har filter mot porr på sina datorer, eller om föräldrar installerar sådana filter på sina datorer hemma. Men staten ska inte styra vad som ska synas på internet. Vad kommer härnäst? säger Aleksandra Boscanin.

”All porr är inte likadan”

I valet mellan vad staten ska göra och inte göra är valet enkelt, enligt Marie-Louise Forslund Mustaniemi.

– Utifrån mitt perspektiv är valet enkelt. Våra barn är skyddsvärda. Porr i dag är så grovt, det är grovt sexualiserat våld i pratar om.

All porr är inte likadan, replikerar Aleksanda Boscanin.

– Det är en väldigt förkastlig kvinnosyn att tänka att porr automatiskt är kvinnoförnedrande. Det finns porr som är raka motsatsen och allt där emellan. Det där är att utgå från att kvinnor inte vet sitt eget bästa, och klappa dem på huvudet. Det finns kvinnor som tittar på porr också.

”Vill strypa porren”

Egentligen handlar det om mer än att bara begränsa barns tillgång till porr, menar hon.

– Man vill strypa porren för alla medborgare. Det handlar inte bara om att komma åt porren som når barn.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi, ordförande för Kristdemokratiska kvinnoförbundet, håller med om att den kvinnorörelse hon representerar vill få bort porren rent generellt.

– Det är grovt sexualiserat våld, det mesta som visas i dag. Vi bedömer att unga flickor mår väldigt dåligt av att behöva titta på det. Frågan är väldigt enkel för oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.