Sverige tar emot en tredjedel av alla ensamkommande barn som söker asyl i Europa. Omvårdnaden av barn är betydligt dyrare än för vuxna. Till nästa år beräknas kostnaderna till nästan 28 miljarder, 46 procent av den totala kostnaden för migrationen.
Moderaterna har i veckan gått ut med ett förslag om att återinföra ålderstester i Sverige, för att minska antalet barn som söker sig hit. Enligt Hanif Bali innebär bristen på kontroller att det sprids en bild bland flyktingar av att det går att fuska sig till en plats i Sverige.
”Obefintlig kontroll”
– För att få ordning och reda i systemet och se till att det är barn och inte vuxna som får stöd så tycker jag att vi ska harmonisera våra regler mot andra europeiska länder som vi tycker är rättssäkra och som håller en nivå som vi vill följa. När det gäller åldersbedömningen ser vi att Sverige sticker ut för man har nästintill ingen kontroll över och det leder till fruktansvärda situationer där barn blir tvungna att dela boenden med en vuxen, säger Bali.
Han kom själv som ensamkommande till Sverige som treåring och säger att det var tufft att som tioåring bo ihop med femtonåringar.
–Jag kan bara tänka mig hur det är att vara 13 och bo ihop med någon som är 24.
Elisabeth Dahlin säger att hon är den första att hålla med om att barn och vuxna har olika behov och inte ska bo ihop. Men att det förekommer i någon större utsträckning är en vandringssägen, säger hon.
– Vi jobbar med den här frågan sedan 15 år och besöker asylboenden varje vecka. Om vi hade sett att det fanns vuxna bland barnen hade vi slagit larm direkt, säger hon.
Sverige ses som ett tryggt land
Dahlin menar att det kan finnas många anledningar till att flyktingar väljer Sverige.
– Vi är ett av världens rikaste och stabilaste länder. Vi jobbar i de länder som barnen kommer från och det vi hör är ”man blir respekterad som människa när man kommer till Sverige”. Man blir en individ och kommer snabbt in i samhället.
Att ropa efter exempelvis röntgentester är att gripa efter halmstrån tycker hon.
– Det görs redan åldersbedömningar men det är en komplex fråga. FN, Socialstyrelsen, barnläkarföreningen – det är många som pekar på att det inte finns någon säker medicinsk lösning för att ställa en exakt ålder på ett barn. Sen måste man komma ihåg att man inte få asyl bara för att man är ett barn. 84 procent får asyl därför att de har skyddsskäl. Drivkraften att ljuga om sin ålder är överdriven.
Migrationsminister Morgan Johansson (S) och Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor, Magda Rasmusson, valde att inte delta i debatten.