Polis eskorterar en demonstrant från AKP-mötet i Fittja. Foto: SVT / Oskar Jönsson

Demonstranter bortförda av polis under turkiskt valmöte i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det har blossat upp en diplomatisk kris mellan Turkiet och ett flertal EU-länder, efter att turkiska valkampanjer stoppats.

Under söndagen har president Recep Tayyip Erdogans parti AKP hållt ett valmöte i Stockholmsförorten Fittja – som blev stökigt.

Flera personer har demonstrerat högljutt och sedan blivit bortburna av polis. 

Det turkiska kampanjandet i EU-länder med en stor turkisk diaspora görs inför folkomröstningen om en författningsändring som ska stärka presidentmakten i Turkiet. Motståndare säger att den skulle leda till ett enmansstyre och öka spänningarna i samhället.

– De är fascister. Vi vill inte att han ska komma hit, att svenska samhället tillåter det, jag förstår inte. Jag mår inte bra av det här, de förtrycker oss kurder. Att de kommer hit och gör propaganda, säger en av demonstranterna till SVT Nyheter.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mötet hotat

Den turkiska regeringen hävdar att författningsändringen kommer att ge stabilitet och ett effektivare styre.

– Folkomröstningen är inte andra länders angelägenhet, säger AKP:s internationelle sekreterare Mehmet Mehdi Ekers tiill SVT Nyheter.

Det har under dagen rapporterats om flera hot mot mötet under vilket Mehmet Mehdi Ekers ska kampanja i Stockholm. Mötet fick i sista stund flyttas på grund av hot. Nu hölls det istället i Fittjaskolans aula, i en förort söder om Stockholm.

Läs mer: Hot mot turkisk politiker på Sverigebesök

Talet avbröts

Till en början var allt väldigt lugnt.

Mehmet Mehdi Eker höll ett långt tal, men avbröts flera gånger av demonstranter som smugit in i lokalen. Kampanjen, där mötet i Fittja utgör ett stopp, är en del av AK Partis kampanjarbete runtom Europa inför folkomröstningen. De vill stärka sin makt och behöver röster från turkiska medborgare som flyttat utomlands.

Läs mer: Nederländerna stoppar turkisk utrikesminister från att landa

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet