• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mats Knutson: Den politiska dansen kring kärnkraften kan börja

Publicerad
Analys ·

Ringhals 1 och 2 läggs ned och nu ska regeringen nå en blocköverskridande överenskommelse gällande kärnkraften. Det är ingen lätt uppgift för energiminister Baylan, och glädjen lär grumlas för MP när det inte finns tecken på att resten av kärnkraften ska läggas ned.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Den politiska dansen kring kärnkraften kan börja igen. Och alla spelar sina roller på samma sätt som tidigare.

Folkpartiledaren och kärnkraftsanhängaren Jan Björklund rasar och säger att regeringen ”spelar hasard med Decemberöverenskommelsen”. Kärnkraftmotståndarna jublar efter beskedet från Vattenfall att tidigarelägga stängningen av två reaktorer vid Ringhals.

Vattenfalls miljardförlust

Regeringens höjning av effektskatten, som Björklund kritiserar så mycket, har helt klart betydelse för Vattenfalls beslut att lämna nya besked om Ringhals. Men kärnkraften brottas i dag också med andra lönsamhetsproblem. Elpriserna har halverats de senaste åren, både på grund av den ekonomiska krisen i världen men också på grund av att USA nu i praktiken är självförsörjande när det gäller energi. Hydraulisk sprängning, eller fracking som det också kallas, har gjort det möjligt att utvinna olja som tidigare inte kunnat utvinnas. Därmed pressas energipriserna globalt.

Kraftigt minskade intäkter

Effekten för Vattenfall har blivit kraftigt minskade intäkter. Samtidigt har Vattenfalls tidigare storaffärer hunnit ikapp bolaget. Inte minst köpet av den holländska energijätten Nuon har lett till enorma förluster inom Vattenfall. Till detta kommer nya säkerhetskrav efter kärnkraftsolyckan i Fukushima, säkerhetskrav som för Ringhals del ska genomföras under åren 2018-2020, alltså vid samma tidpunkt som företaget nu säger att man vill stänga reaktorerna.

Ingen väntar sig höjda energipriser

Ingen väntar sig idag att energipriserna ska stiga de kommande åren varför det är svårt att se att reaktorer som redan går med förlust kan bära dessa kostsamma investeringar. Här spelar förstås höjningen av effektskatten in.

Vattenfall saknar muskler

Och Vattenfall saknar idag de ekonomiska musklerna att driva reaktorerna vidare med växande förluster. Således är beskedet idag att avveckla dem.

Sannolikt kommer ett liknande avvecklingsbesked för den äldsta reaktorn i Oskarshamn. Också den kräver dyra investeringar för att möta de nya säkerhetskraven. Miljöpartiet kan alltså glädjas över att två till tre reaktorer stängs de kommande åren, och det utan politiska stängningsbeslut.

Glädjen kan grumlas

Möjligen grumlas miljöpartisternas glädje av det faktum att det idag inte finns något som tyder på att resten av kärnkraften kommer att avvecklas i förtid. Näst på tur står troligen Oskarshamns andra reaktor, men där har stora investeringar gjorts de senaste åren, vilket förlänger livslängden ytterligare. Forsmarks reaktorer och de två kvarvarande reaktorerna vid Ringhals lär, om inget oförutsett inträffar, fortsätta vara i drift till 2035 eller 2040.

Olönsamt satsa på ny kärnkraft

Den borgerliga alliansen gjorde upp om att det skulle vara tillåtet att ersätta gamla reaktorer med nya. Samtidigt slogs fast att inga statliga subventioner får ske. Dessa beslut ligger fast. Tuffa investeringskrav ovanpå detta och dagens rekordlåga energipriser gör det alltså olönsamt att satsa på ny kärnkraft, trots att möjligheten finns. Stängningsbeskedet om Ringhals kan möjligen leda till något högre elpriser, men sannolikt bara marginellt. Utan statliga subventioner lär det under överskådlig tid inte projekteras för några nya kärnkraftverk i Sverige. Osäkerheten är det framtida oljepriset, som visserligen har gått upp något på senare tid, men som ändå är på en låg nivå.

Svårt komma överens

Frågan är då hur Sveriges framtida energiförsörjning ska se ut? Regeringen ska de kommande åren försöka sy ihop en blocköverskridande uppgörelse om energin, men det är idag svårt att se hur man ska kunna komma överens. Kärnkraften har varit en politisk stridfråga i över trettio år och kan blockera en uppgörelse också denna gång. Å andra sidan ser Centerpartiet nu ut att distansera sig från sina alliansvänner i den här frågan. Centerledaren Annie Lööf sade idag att hon välkomnar Vattenfalls besked att tidigarelägga stängningen av två reaktorer i Ringhals.

Men även om hon är öppen för en uppgörelse om kärnkraften och energin är frågan om det räcker för en stabil uppgörelse över blockgränsen. Energiminister Ibrahim Baylan har ingen lätt uppgift framför sig när han ska försöka säkra Sveriges framtida energiförsörjning.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Vattenfalls miljardförlust

Mer i ämnet