Rakhmat Akilov är 39 år, medborgare i Uzbekistan och har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.
Det är oklart när Akilov kom till Sverige, men han ansökte om uppehållstillstånd 2014. Dock fick han efter överklagan definitivt avslag i september 2016.
Ej trovärdig berättelse
Migrationsdomstolen anser att Akilovs berättelse inte är trovärdig och att han därför inte kan beviljas uppehållstillstånd som skyddsbehövande.
Bland annat pekar man på att han lämnat motstridiga uppgifter, att hans berättelse är bitvis osannolik och har trappats upp under utredningens gång.
Hans muntliga redogörelse har förändrats allt eftersom förhören fortlöpt. Det spretar i detaljerna om hur det gått till när han häktats efter att ha deltagit i en demonstration i hemlandet, om tortyren i uzbekiskt fängelse, om hur han lyckats fly till Sverige och om kontakterna med familjen.
”Hans berättelse uppfattas inte i någon del som självupplevd varför han därmed inte heller bedöms ha gjort sitt behov av skydd sannolikt”, skriver Migrationsdomstolen i beslutet.
TV: Unika vittnesbilder från Drottninggatan minuterna efter terrordådet
Går under jorden
I februari lämnade Migrationsverket utvisningsärendet till polisen som den 27 februari efterlyste Akilov, efter att han gått under jorden.
Det följde då inte med några särskilda uppgifter från Migrationsverket eller Säkerhetspolisen (Säpo). Säpo säger till TT att man känt till att Akilov sökt asyl i Sverige, men att de inte var inblandade i den processen.
Säpo har dock underrättelseuppgifter om Akilov från förra året, men han förekom vid tidpunkten inte i något aktuellt ärende hos Säpo.
Läs mer: Terrordådet i Stockholm kan ta ett år att utreda
Flera identiteter
Akilov har använt minst två identiteter under sin tid i Sverige. Två identiteter förekommer också hos Migrationsverket, vilket bidragit till avslag på asylansökan. Han har varit skriven på en adress i Spånga, väster om Stockholm, men ska också ha bott söder om staden i Vårberg.
I Sverige har han arbetat inom bygg och -rivningsbranschen. 2015 uppgick hans beskattningsbara inkomst till omkring 128.000 kronor, 2016 till 378.000 kronor, erfar SVT Nyheter.
En före detta arbetskamrat beskriver honom som en normal familjefar, som skickade pengar hem till fru och barn i Uzbekistan, enligt nyhetsbyrån Reuters.
– Han uttryckte aldrig några radikala eller religiösa åsikter, säger den före detta kollegan som vill vara anonym, till Reuters.
TV: Här hedras offren med en tyst minut på Drottninggatan
IS-sympatier
Enligt polisen har han visat sympatier för extrema organisationer, däribland terrororganisationen Islamiska staten (IS). Genom sin Facebooksida ska Akilov ha gillat en blodig bild tagen i samband med bombdåden mot Boston Marathon 2013, då tre människor dog och 185 personer skadades. Han ska också ha lagt ut två filmer som hyllar IS.
Men enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp ska filmerna inte ha varit värst utmärkande, han menar att radikaliserade personer oftast gör mer väsen av sig i sociala medier.
LÄS MER: Det här vet vi om attacken