Klimatet, invandringen och skolan är tre av ämnena i partiledardebatten. Foto: TT

Detta är ämnena i partiledardebatten

Uppdaterad
Publicerad

Kvällens partiledardebatt handlar om sex olika ämnesområden. Första ämne är invandringen, sedan följer två ämnen till i första timmen. I del två, efter Aktuellt, tas ytterligare tre ämnen upp.

Som alltid är ämnena hemliga in i det sista.

Senast det var partiledardebatt i SVT var strax före riksdagsvalet 2014. Här kan du se vilka ämnen som togs upp då.

Agenda

Och så här ser upplägget ut för Agendas första partiledardebatt efter valåret 2014, med start kl 20.00 i SVT2:

Invandringen

Det blåser nya politiska vindar i invandringsfrågan. Sedan valet har flera partier skärpt sin migrations- och integrationspolitik.

Enligt Migrationsverkets prognos väntas 80.000 nya flyktingar till Sverige i år.

Så sent som i fredags föreslog Moderaterna tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta. Ett förslag som också Kristdemokraterna och Folkpartiet fört fram.

Nyligen gick Moderaterna även ut med ett förslag att förbjuda organiserande av tiggeri.

Mellan 3.400 och 4.000 tiggare fanns i Sverige strax efter påsk, enligt SVT Nyheters undersökning. Uppgifter saknas från flera kommuner, så det kan vara betydligt fler.

Bostadsbristen

I drygt hälften av landets kommuner råder bostadsbrist. Ändå byggs det alldeles för lite. Förra året byggdes inte ens 30.000 lägenheter i Sverige, medan Boverket menar att det behövs 70.000 nya varje år.

Jobben

Arbetslösheten har länge pekats ut som den absolut viktigaste politiska frågan i Sverige. Nästan 400.000 svenskar saknar jobb och det kommer inte att bli någon nämnvärd förbättring de kommande åren. Allt fler ifrågasätter om regeringen kommer att kunna nå sitt mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

När det gäller jobben och ekonomin spelar den så kallade decemberöverenskommelsen en stor roll. I slutet av december 2014 gjorde Alliansen och regeringen en överenskommelse som innebär att Alliansen lovar att inte fälla regeringens budget med hjälp av Sverigedemokraterna. Men det finns ett utbrett missnöje med överenskommelsen, inte minst inom Moderaterna.

Debatten del två

Efter Aktuellt fortsätter partiledardebatten kl 21.15 med följande ämnen:

Vapenexporten

Efter den diplomatiska krisen med Saudiarabien är frågan till vilka länder Sverige i framtiden ska få sälja vapen. Nästa månad ska en statlig utredning presentera förslag om hur reglerna för vapenexport ska skärpas.

Klimatet

Nyligen kom Vattenfall med det överraskande beskedet att två reaktorer i kärnkraftverket i Ringhals kan komma att stängas 2018-2020 i stället för som tidigare sagts först år 2025. Innebär detta början till slutet för svensk kärnkraft?

Skolan

I veckan kom ännu en dyster OECD-rapport och slutsatsen är att svensk skola är i stort behov av genomgripande förändringar. Det var den förra regeringen som gav OECD uppdraget att granska den svenska skolan.

Agendas partiledardebatt direktsänds söndagen den 10 maj i SVT2 kl 20.00-22.00 med avbrott för Aktuellt kl 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet