Scrolla i bildspelet för att se några exempel på vad pengarna från allmännyttan använts till. Foto: TT/Montage

Detta gick pengarna från allmännyttan till

Uppdaterad
Publicerad

Upprustning av centrum, konstgräsplan eller trygghetsskapande verksamhet. Flera kommuner använde förra året ett undantag i lagen för att ta ut mer pengar ur sina allmännyttiga bostadsbolag än vad som är tillåtet. Här är några exempel på vad pengarna gick till.

Sedan 2011 finns en lag som reglerar hur mycket pengar kommunerna får plocka ut ur sina allmännyttiga bostadsbolag. Men det finns undantag från huvudregeln, ett av dem benämns i lagen som 5:1.

5:1 innebär att kommunen kan plocka ut mer än det belopp som är tillåtet ur bostadsbolagen och använda pengarna inom andra områden – som ska ligga ”inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har särskilt ansvar”.

Under 2014 använde sig 15 kommuner av undantaget 5:1, tillsammans tog de ut drygt 121 miljoner över begränsningen. Malmö, Halmstad, Södertälje, Norrköping, Karlstad och Örebro står för de största beloppen, totalt 106 miljoner kronor.

Måste redovisa vad pengarna går till

Kommunerna måste redovisa exakt vad man har tänkt att pengarna ska gå till, och tittar man lite närmre på Boverkets rapport från 2014 ser man att det inte har så mycket med bostäder att göra.

Det kan istället till exempel handla om idrottshallar, parker, golfbanor, grillområde, trygghets- och HVB-boenden eller sommaraktiviteter för barn.

Det förs ut väldigt stora summor ur bostadsbolagen som sedan går till sådant som vi tycker borde finansieras via skattesedeln, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Konstgräsplan och centrumutveckling

En av kommunerna som finns med på listan är Gnesta, där tänker man använda närmare 1,7 miljoner till ”upprustning och försköning” av en park. En annan kommun är Upplands-Bro, som plockat ut närmare 5,4 miljoner kronor för ”upprustning av torgytan i Bro Centrum”. Och Örebro tänker använda 11 miljoner till bland annat att anlägga en konstgräsplan.

Malmö, kommunen som tagit ut mest pengar ur sin allmännytta, har gjort värdeöverföringar på 30 miljoner. Pengarna ska användas i kommunens arbete med hemlöshet.

– Det är ett bra sätt att använda det verktyg som allmännyttan är för alla Malmöbors bästa, säger Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö.

Tvåan på listan, Halmstad, ska använda 20 miljoner kronor till bland annat centrumutveckling, fritidsanläggningar och gruppbostäder.

Stoppade värdeöverföringarna

Stockholm har tidigare år (2011-2013) stått för en övervägande majoritet, omkring 90 procent, av summan som tagits ut enligt undantaget 5:1. Tre allmännyttiga bostadsbolag i kommunen har stått för värdeöverföringarna.

Men nu har den politiska majoriteten i kommunen stoppat överföringarna och bestämt att alla pengar ska stanna i bolagen.

– Vi kommer inte att göra några värdeöverföringar, alla pengar ska stanna i bolagen. Vi har en enorm bostadsbrist och stor trångboddhet i Stockholm. Varenda öre som ett bostadsbolag har ska gå till att bygga fler lägenheter. Pengarna ska inte plockas in i en kommun och användas till lite av varje, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd för Stockholms stad.

Värdeöverföringar

I lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag finns begränsningar för hur stor del av vinsten som ett bolag får föra över till kommunen.

Sedan några år tillbaka finns en undantagsregel. Kommunen får föra över hela vinsten om pengarna går till vissa åtgärder, till exempel främjar integration eller social sammanhållning. I de flesta fall, men inte alltid, följer kommunerna reglerna. Det finns dock inga sanktioner mot de som bryter mot reglerna.

Värdeöverföring definieras enligt aktiebolagslagen som ”vinstutdelning, förvärv av egna aktier, minskning av aktiekapitalet eller reservfonden för återbetalning av aktieägarna.”

Gör SVT:s hyrestest!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet. Mejla oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.