Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En del av hämndvågen” – kriminalreporter Diamant Salihu förklarar våldsspiralen i Uppsala i klippet. Foto: SVT

Diamant Salihu om gängkonflikten och splittringarna inom Kurdiska rävens nätverk Foxtrot

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste skjutningen i Uppsala är sannolikt en del av en hämndspiral, enligt SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu. Anhöriga till gängkriminella lever nu med en stark oro för att bli indragna och utsatta för våldsdåd.

Skjutningen i Uppsala ska ha varit riktad mot en anhörig till gängledaren Rawa Majid, kallad “Kurdiska räven”, – men det ska vara en annan person som träffats, enligt uppgifter till SVT.

Dådet skedde efter att mamman till en av Rawa Majids rivaler, en utpekad gängledare, blivit mördad. Enligt SVT:s uppgifter har dåden koppling till en nylig splittring inom Majids nätverk Foxtrot.

Våldsvåg i Uppsala

– Att det sker på det här sättet är nog ännu en upptrappning. En mamma är inte den man normalt vågar ge sig på i den här miljön för man är otroligt medveten om att det får extrema konsekvenser i form av blodshämnd, säger Diamant Salihu.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet