Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jan Emanuel – därför vill han skrota asylrätten. Foto: Anders Wiklund/TT

Folklistans första förslag: ”Skrota asylrätten som fenomen”

Uppdaterad
Publicerad

En skrotad asylrätt och kritik mot EU:s arbetsmarknadspolitik. Det är några av det nybildade partiet Folklistans hjärtefrågor.

– Vi vill stå utanför EU:s arbetsmarknadspolitik, säger den tidigare KD-toppen Sara Skyttedal i Morgonstudion.

Med sig i partiet har hon förutom Jan Emanuel även före detta politiker från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

Att ställa högre krav på EU är ett av Folklistans fokusområden.

– Sverige och svenska intressen först. Vi ska kräva en bättre deal för Sverige, säger toppkandidaten Jan Emanuel i Morgonstudion.

EU-val 2024

Den tidigare socialdemokraten Jan Emanuel kommer att kandidera till EU-valet med Folklistan. Satsningen gör han tillsammans med avhoppade KD-toppen Sara Skyttedal.

Partiet avslöjar också att man vill stå utanför delar av EU-samarbetet. En sådan del är arbetsmarknadspolitiken, säger Skyttedal i Morgonstudion och ger direktivet om dygnsvila som exempel.

”Politisk sjukdom”

Även den nuvarande asylrätten måste göras om i grunden. Enligt Sara Skyttedal och Jan Emanuel är dagens system orättvis och mynnar ut i att kvinnor och barn inte sätts i första rummet.

– Vi behöver skrota asylrätten som fenomen, säger Jan Emanuel.

Tror du att det går?

– Det är klart att det går. Det här är en politisk sjukdom, säger Emanuel.

– Vad är du för politiker om du inte tror att du kan förändra de system som politiker byggt upp? Det är ju därför det finns politiker, säger han.

På tisdagen presenterade Folklistan fler namn på partiets lista till valet till EU-parlamentet.

Öppen lista

Hans Palo, socialdemokrat från Övertorneå, blir partiets tredjeman bakom Jan Emanuel och Skyttedal. På listan finns även Amilia Stapelfeldt som har en bakgrund inom Moderaterna, Peter Söderlund som suttit i Miljöpartiets partistyrelse och varit med och startat Kris (Kriminellas revansch i samhället), samt Håkan Wretsell, kommunpolitiker i Vellinge med bakgrund inom KD.

Folklistan har valt att ha en öppen lista till EU-valet vilket innebär att alla har möjlighet att skriva in sig som kandidat för partiet. På onsdag förmiddag har 176 namn anmält sig hos Valmyndigheten, uppger Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet