24 november förra året presenterade regeringen åtgärderna som skulle ge ett ”andrum” i flyktingmottagandet. Bland annat ska tillfälliga uppehållstillstånd vara huvudregel, två år för konventionsflyktingar och ett år för alternativt skyddsbehövande, som var den största gruppen förra året.
Dessutom vill man begränsa möjligheten till familjeåterförening. Till exempel ska personer som flyr från krigets Syrien, som oftast klassas som alternativt skyddsbehövande, inte få ta hit sina anhöriga.
En annan förändring som presenterades i höstas är det utökade försörjningsansvaret för dem som vill ta hit sina anhöriga. Förslagen har mött massiv kritik och sågades av flera tunga remissinstanser.
Bland annat ifrågasätter flera juridiska instanser om förändringarna verkligen är förenliga med de internationella konventioner Sverige skrivit under, som till exempel barnkonventionen.
Gymnasiestudier ger förlängt tillstånd
Nu verkar regeringen ha lyssnat. När migrationsminister Morgan Johansson presenterar det färdiga lagförslaget senare i dag har man gjort vissa justeringar.
Enligt vad SVT erfar handlar det om lättnader för vissa grupper vad gäller familjeåterförening. Även när det gäller barns möjligheter att få permanenta uppehållstillstånd har man lagt in en justering.
En annan förändring från ursprungsförslaget, erfar SVT, är att ensamkommande ungdomar som går gymnasiet ska få förlängt tillfälligt uppehållstillstånd. Detta för att de inte ska lockas att ta ett jobb och därmed få permanent uppehållstillstånd, istället för att gå klart gymnasiet.