• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anna Kinberg Batra (M) Foto: TT

Analys: En mardröm för Anna Kinberg Batra

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den här mandatperioden kan utvecklas till en mardröm för Anna Kinberg Batra. Sverigedemokraterna flåsar Moderaterna i nacken i den nya väljarbarometer som SVT Nyheter i dag kan presentera. Bara 0,6 procentenheter skiljer de bägge partierna åt.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Novus undersökning bekräftar den trend vi sett i andra opinionsmätningar på senare tid: Moderaternas utspel att söka ett närmare samarbete med Sverigedemokraterna har hittills fått tummen ner av väljarna.

Enligt Novus mätning tappar Moderaterna efter utspelet väljare till framför allt Centerpartiet och Sverigedemokraterna. De som lämnar Moderaterna kan alltså främst delas in i två grupper. Den ena vill ha en mildare flyktingpolitik och går nu i protest till Centerpartiet, den andra vill ha en tuffare flyktingpolitik men väljer ändå Sverigedemokraterna framför Moderaterna.

Läs mer: M nästan jämnstora med SD – rasar kraftigt

Psykologisk gräns

Med ett väljarstöd på 19,1 procent i den här mätningen ligger Moderaterna under den för partiet psykologiskt viktiga 20-procentsgränsen. Det ökar nervositeten i partiledningen. Extra känsligt blir det förstås när platsen som Sveriges näst största parti tycks vara hotad. Sverigedemokraterna med 18,5 procent i denna mätning kommer allt närmare.

Existensiell kris

Skulle Sverigedemokraterna gå om Moderaterna som Sveriges näst största parti skulle det utlösa en existentiell kris hos Moderaterna. Det handlar inte minst om partiets självbild, men också den tyngd det ger partiet och dess partiledare att vara näst störst.

En annan dimension som kan utläsas av dagens mätning är att det framför allt är kvinnorna som nu lämnar Moderaterna. Därmed är den strategi som Anna Kinberg Batra arbetade med i början av sin tid som partiledare slagen i spillror. Då var ambitionen att framför allt locka kvinnliga väljare till partiet. Men den omläggning av politiken som skett på senare tid och den nya retoriken från partiledaren har uppenbarligen inte gått hem hos de kvinnliga M-väljarna.

C fortsätter växa

Medan läget alltså är närmast krisartat för Moderaterna fortsätter Centerpartiet att öka i opinionen. Och partiet lockar framför allt väljare från Moderaterna.

Med 11,5 procent lämnar Centerpartiet nu definitivt rollen som ett småparti, även om avståndet fortfarande är betydande till de tre stora i svensk politik. Centerpartiet har dragit nytta av Moderaternas skärpningar av migrationspolitiken och Miljöpartiets helomvändning i regeringsställning. Väljare som vill se en generösare flyktingpolitik kommer nu till partiet. Hur länge denna effekt varar återstår dock att se.

För de flesta partierna är dagens mätning från Novus ganska dyster läsning. Socialdemokraterna ligger på fortsatt låga nivåer jämfört med valresultatet 2014. Liberalerna lyfter heller inte. Krisen för Kristdemokraterna tycks allt djupare och partiet ligger klart under riksdagsspärren. Miljöpartiet visar heller inga tecken på återhämtning i opinionen, men lyckas klamra sig fast strax över spärren till riksdagen. Vänsterpartiet ligger ganska stilla i opinionen.

Läs mer: Grafik: Så har det gått för ditt parti

Klar majoritet med SD

Sammantaget visar den här mätningen att det just nu är oavgjort i opinionen mellan alliansen och de rödgröna partierna. En klar missräkning för en opposition som haft en gyllene mandatperiod att bedriva oppositionspolitik.

Räknar man in Sverigedemokraterna som ett borgerligt regeringsunderlag skapas dock en klar parlamentarisk majoritet. Det är denna majoritet Moderaterna vill åt, och som de rödgröna partierna fruktar så mycket. Därför kommer den politiska debatten om regeringsbildningen efter nästa val att vara fortsatt intensiv under resten av mandatperioden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.