Foto: TT

Butiker väljer bort svenska äpplen – ”billigt och bekvämt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skulle kunna försörja sig självt på äpplen stora delar av året. Men istället är den största delen av de äpplen som säljs i butik utländska – och därmed betydligt mer besprutade, enligt Hilde Nybom professor och äppleförädlare. – Det är väldigt korkat tycker jag.

I går stoppade Ica ett stort parti äpplen med en gifthalt åtta gånger högre än vad som är tillåtet. Äpplena kom Polen. Och att äpplena i våra matkassar är utländska är snarare regel än undantag. Utslaget på ett år är mellan en fjärdedel och en femtedel av äpplena som säljs i butikerna svenska.

Billigt och bekvämt

Sverige skulle kunna vara självförsörjande på äpplen mellan september och mars. Det menar Hilde Nybom, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet och äppleförädlare. Hon menar att bekvämlighet och prisjakt hos de svenska butikerna gör att man istället importerar.

– Den svenska produktionen är inte så stor och därmed blir tillgången och leveransen än mer ojämn än om man importerar, säger Hilde Nybom.

Skulle butikerna satsa på svenska äpplen skulle man behöva byta äppelsorter efter säsong, nu satsar man istället på samma sorter året runt.

– Vill uppköparna ha golden delicious året runt så kan de ha en beställning hos en stor leverantör och få en och samma sort från olika länder beroende på årstid, Frankrike ena månaden, Argentina nästa.

”Biter sig själva i svansen”

Hilde Nybom tror att intresset för svenska äpplen finns, men att butikerna behöver hjälpa till med märkning och marknadsföring.

– Affärerna biter sig själva i svansen. I alla enkäter som vi har gjort så vill folk köpa svenskt och är beredda att betala lite extra för det. Men butikerna behöver hjälpa till i sin marknadsföring och berätta om sorterna.

Enligt Hilde Nybom finns flera fördelar med svenska äpplen. Mindre gifter är en av dem.

– Besprutningen är låg i Sverige, vi har mycket hårdare lagstiftning och tillåter inte bekämpningsmedel efter att äpplena skördats vilket man gör i andra länder. Dessutom gör vårt klimat att vi inte behöver bespruta lika mycket eftersom svampar och skadeorganismer dör på vintern.

Högre svinn med svenska äpplen

Ica, som köpte in de giftiga polska äpplena som nu har stoppats, säger att cirka 15 procent av äpplena som köps in centralt är svenska, därutöver tillkommer några procent eftersom varje Ica-butik kan bestämma över sitt sortiment och ta in lokala äpplen.

Peter Hägg, kategoriområdeschef på Ica Sverige, säger att man jobbar mycket med att ta in fler svenska äpplen. Bland annat genom ett samarbete med svenska äppelproducenter.

Men varför importeras så mycket äpplen?

– Dels packas svenska äpplen på ett sätt som gör att det blir ett högre svinn, det kan påverka försäljningen. Det handlar också om lagringsteknik, med nya lagringsmetoder skulle vi kunna ha tillgång till svenska äpplen året runt.

Att Sverige skulle bli självförsörjande på äpplen ser han inte som realistiskt.

– Det får vi inte ihop helt enkelt, det skulle krävas extrema förändringar inom svensk odling. Vi vet att det finns stark efterfrågan på lokalt och svenskt och där jobbar vi för att öka andelen, men det är ingen quick fix.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.