Sent på onsdagseftermiddagen kom det besked som länge hängt i luften. Bob Dylan kommer inte till Stockholm.
I ett brev till Svenska Akademien meddelar han att ”andra åtaganden gör det dessvärre omöjligt”.
– Det här är rena kärleksromanen, med obesvarade telefonsamtal och ångerfulla brev. Det är våldsamt underhållande, sa Björn Wiman i kvällens Aktuellt.
– Den här mycket höga institutionen med anor från 1700-talet blir dragen vid näsan av en popsångare.
Många turer
Beskedet har föregåtts av många turer. Efter att det gått en dryg vecka efter att priset tillkännagetts reagerade Per Wästberg. ”Man kan ju säga att det är oartigt och arrogant. Han är den han är”, sade Wästberg då till Kulturnyheterna.
Det uttalandet fick att akademien att i ett pressmeddelande be om ursäkt till Bob Dylan.
I slutet av oktober kommenterade Bob Dylan för första gången priset och då var budskapet att han absolut skulle komma till Stockholm för att ta emot priset. Men han tillade också då ”Om det överhuvudtaget är möjligt”.
Avfärdande som svider
Svenska akademien menar att Bob Dylans besked är okontroversiellt då han inte är den första pristagaren som avböjt att komma till Stockholm för att ta emot priset. Det håller inte Björn Wiman med om.
– Det hade varit en sak om han sagt att han inte kan komma för han måste stanna i USA och ägna all sin kraft åt att bekämpa Donald Trump. Men det här är ett avfärdande som måste svida ganska hårt.
Kulturens gränser
Enligt Björn Wiman kommer Bob Dylans besked att påverka akademiens fortsatta arbete med att utse pristagare.
– Det är tyvärr en fingervisning om att kulturens gränser är ganska hårt markerade fortfarande. Man kan inte ostraffat försöka lösa upp dessa gränser, det kan ge en örfil tillbaka.