• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En tjur som ska dödas av en 'banderillero' vid en tjurfäktning i Madrid, maj 2015. Foto: AP/TT

EU-parlamentet vill stoppa miljardbidrag till tjurfäktning

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet röstade i dag för att EU:s bidrag till tjurfäktning ska tas bort. Det rör sig om cirka 130 miljoner euro, 1.2 miljarder kronor, årligen som kan dras in. På Djurens Rätt, som samlat in 35.000 namnunderskrifter, gläds man över beslutet, liksom De gröna i EU-parlamentet som drivit frågan.

– Dagens beslut är en stor seger för de tjurar som föds upp till ett plågsamt liv på tjurfäktningsarenorna. Djurplågeri kan aldrig accepteras som underhållning och vi är mycket glada över att EU:s parlamentariker nu tydligt tar ställning i frågan och sätter punkt för subventioneringarna, säger Camilla Björkbom, ordförande för organisationen Djurens Rätt.

Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt, säger att tjurfäktning egentligen borde vara förbjuden enligt EU:s djurskyddslag, men att det finns undantag för så kallade kulturella sedvänjor, till vilka tjurfäktningen räknas.

– På EU-nivå kan inte beslut tas om att förbjuda tjurfäktning, men att bidragen tas bort kan ändå påverka, för de har varit betydelsefulla, säger hon.

Förslaget, som 438 EU-parlamentariker av 687 röstade för i dag, kom från den Gröna gruppen i EU-parlamentet, säger Lena Widefjäll, som är politisk sekreterare åt Bodil Valero, ledamot för Miljöpartiet i EU-parlamentet.

”Vi har drivit frågan i flera år”

– Vi gröna har drivit den här frågan i flera år, men detta är första gången som beslutet att dra in bidragen togs i samband med budgeten. Det är svårt att säga varför beslutet kom just nu, men vi har haft en kampanj med en namninsamling och vi har varit aktiva i frågan.

Cecilia Mille på Djurens Rätt säger att en liknande omröstning i EU-parlamentet om att dra in bidragen till tjurfäktning ägde rum även förra året, men då gick förslaget inte igenom.

– Det kan ha berott på att det låg inbakat i ett annat förslag och att många inte uppmärksammade den här frågan specifikt. I år hade vi bättre framförhållning så vi kunde flagga för att det skulle komma. Flera internationella djurskyddsorganisationer uppmanade nu också människor att skriva till sina EU-parlamentariker, säger hon.

35.000 namn på några dagar

Djurens rätt startade en namninsamling i lördags och fick på på några dagar ihop 35.000 underskrifter, som de överlämnade till svenska EU-parlamentariker inför budgetomröstningen.

– Flera svarade oss att de skulle rösta för att ta bort bidragen till tjurfäktningen, säger Cecilia Mille.

Enligt Lena Widefjäll har nu EU-parlamentet och ministerrådet 21 dagar på sig att förhandla fram en gemensam budget som sedan ska antas i EU-parlamentet.

”Blir inte lätt få med ministerrådet”

– Det kommer inte att bli lätt att få ministerrådet att gå med på att ändra detta i budgeten. Det kommer att krävas att några medlemsländer driver den här frågan. Vi får se hur det går men jag hoppas att det kan ge en god indikation att beslutet togs i parlamentet. Nu kan några medlemsländer driva frågan i rådet, säger hon.

Hon tillägger i ett mejl att det också finns en risk att EU-kommissionen hävdar att detta inte går att ändra i budgeten utan att det krävs en lagändring. Lena Widefjäll tillägger också att förslaget som nu antagits av EU-parlamentet endast avser tjurfäktning i Spanien, inte i andra EU-länder där det också förekommer, men där tjuren inte dödas.

Utöver de ca 130 miljoner euro i EU-stödpengar som beräknas användas till uppfödning av tjurfäkningstjurar i Spanien går även EU-pengar via regionalstöd och strukturfonder till tjurfäkning, men dessa pengar är inte med i det förslag som EU-parlamentet antog, enligt Lena Widefjäll.

”Förslaget sänder en stark signal”

– I vilket fall är vi gröna väldigt glada att vårt ändringsförslag har antagits. Det sänder en stark signal till ministerrådet att parlamentet inte vill att EU-stöd går till tjurfäktning, menar Lena Widefjäll.

”Fantastic news! The #EuropeanParliament has voted to end subsidies for #Bull#Fighting” skrev European Greens på Twitter. Många djurskyddsorganisationer uttrycker också sin glädje på Twitter efter beslutet liksom olika EU-parlamentariker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.