Tvisten mellan statliga Post- och telestyrelsen (PTS) och Tele2 har inte handlat om datalagringens vara eller inte vara. Tele2 har, med stöd av alla andra svenska tele- och bredbandsoperatörer, hävdat i domstol att den svenska lagen tillåter en för bred och ospecificerad lagring av kundernas data och därför strider mot EU-rätten.
I första instansen förlorade Tele2, men kammarrätten har begärt in ett förhandsbesked från EU-domstolen och det har fått Tele2 att utropa sig till vinnare.
– Den typen av generell lagring vi har i Sverige är inte tillåten, det är bara riktad lagring som är acceptabel. Den får också bara användas för bekämpning av grov brottslighet och det krävs en domstolsprövning innan uppgifterna lämnas ut. På punkt efter punkt har det svenska systemet underkänts, säger Stefan Backman.
Svenska systemet underkänt
Efter att ha läst domen säger inrikesminister Anders Ygeman att utslaget kan bli allvarligt.
– Min slutsats är att domen riskerar att få allvarliga konsekvenser för svensk brottsbekämpning, säger han till TT.
Enligt Ygeman finns det en hel del oklarheter i domen vad gäller definitioner och annat. Regeringen måste därför så fort som möjligt starta ett utredningsarbete för att se hur svensk lagstiftning bättre kan anpassas till EU-rätten.
– Jag utgår ifrån att operatörerna står fast vid de tidigare utfästelser man har gjort om att de vill vara med och bekämpa grov brottslighet. För det vore en sällsynt dålig timing om vi i direkt anslutning till det fasansfulla dådet i Berlin skulle kraftigt minska våra möjligheter att förebygga terrorism eller lösa mord och våldtäkter. Där har operatörerna ett ansvar, säger Ygeman.
EU-domstolen ställer hårda krav på hur lagstiftningen bör se ut. Det handlar om i vilka sammanhang datalagringen ska tillåtas (bara när grov brottslighet misstänks), att bara de strängt nödvändiga uppgifterna får sparas, att uppgifterna inte får lämnas ut utan förhandskontroll av en oberoende myndighet och att de lagrade uppgifterna måste sparas inom EU.
Synnerligen allvarligt
EU-domstolen slår fast att de lagrade uppgifterna gör det möjligt att dra precisa slutsatser om människors privatliv.
”Det ingrepp som en nationell lagstiftning som föreskriver lagring av trafikuppgifter och lokaliseringsuppgifter utgör måste således betraktas som synnerligen allvarligt”, skriver domstolen.
Det blir nu upp till kammarrätten att dra slutsatser av onsdagens dom. Stefan Backman är övertygad om att den svenska domstolen inte kan avvika från EU–domstolens slutsatser. Det kan bli en tolkningsfråga om vad som egentligen är ”grov brottslighet”. Grova våldsbrott och narkotikabrott hör naturligtvis dit liksom mord och terrorism, men hur blir det med fildelning i liten skala?
– I Sverige kan man i dag få ut abonnentuppgifter för rena bötesbrott och det är väldigt tydligt att det inte är det den här lagstiftningen till för, säger Stefan Backman.
Operatören Telenor meddelar på onsdagen att man efter domen omedelbart upphör med datalagring.