– Resultatet av en mer solidarisk flyktingpolitik, anser EU-kommissionens representant Katarina Areskoug Mascarenhas. Foto: SVT

EU:s omfördelning av flyktingar blir verklighet i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag anländer 19 asylsökande till Sverige med flyg från Italien – de första flyktingar som Sverige tar emot enligt EU:s omfördelningsbeslut.– Det är ett väldigt viktigt steg vi ser idag, säger EU-kommissionens representant i Sverige, Katarina Areskoug Mascarenhas.

För bara ett par veckor sedan fattade EU:s ministerråd beslutet att omfördela 160.000 asylsökande från Italien och Grekland till andra EU-länder. Sverige kommer att ta emot 5.700 av dessa under två år.

I dag landar de första 19 flyktingarna som flygs från Italien till Sverige.

– De är i luften just nu på väg från Italien och landar på Kallax idag och tas emot av vår personal där och vi har ordnat asylboende för dem. Deras ärenden prövas som alla andras. Men ett av kriterierna här är att det är personer som med största sannolikhet får tillstånd, personer från Eritrea och Syrien, säger Mikael Ribbenvik som är ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket.

Under ordnade former

Att flyktingar nu fördelas mellan EU-länderna under ordnade former gör stor skillnad för de som nu kommer till Sverige, menar Mikael Ribbenvik.

– Man slipper åka på lastbilsflak och ta sig fram genom Europa på sätt som kan vara farliga.

Chefen för EU-kommissionens kontor i Sverige, Katarina Areskoug Mascarenhas ser det som en framgång att omfördelningen nu blir verklighet.

– Det är första konkreta resultatet av en mer solidarisk flyktingpolitik

– Det här är de första flyktingarna som fördelas enligt beslutet, det har gått snabbt. Man fattade beslutet i mitten av september. Tre veckor senare har vi de första flyktingarna. Det har gått väldigt fort, vilket är en följd av den extrema situationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.