– Det är klart att många upplever att gränsen för vad Miljöpartiet bör och kan stå ut med, den gränsen närmar sig, säger Gahrton till SVT Nyheter.
Hittills har Miljöpartiet, enligt Gahrton, ansett att det varit viktigast att visa att partiet är dugligt att sitta i en regering.
Nu skriver Gahrton tillsammans med det fd språkröret Maria Wetterstrand på DN debatt att Socialdemokraterna måste göra eftergifter i regeringssamarbetet.
MP har flera gånger fått kritik för att ha sålt sig, medan S inte i något fall anklagats för det, enligt debattörerna.
Det ”tycks som om Socialdemokraternas traditionalism och bristande erfarenhet av koalitionsregerande har underskattats, samtidigt som tålamodet hos miljöpartisterna har överskattats”, skriver de i debattartikeln.
– Problemet är att Stefan Löfven inte förstått vad det innebär att vara chef för en koalitionsregering där båda parter måste ta och ge. Där båda parter måste kunna visa upp rejäla vinster. Här anar man att det helt ensidigt varit Miljöpartiet som gjort eftergifterna och blivit utskällt och hånat, säger Per Gahrton till SVT.
Vill ha bättre balans
Gahrton efterlyser en större jämvikt mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringssamarbetet.
– Om regeringen ska överleva och den ena parten inte ska implodera så måste det vara en mycket mycket bättre balans i inflytandet. Har han (Löfven) inte förstått det så skulle han aldrig bildat en koalitionsregering.
Wetterstrand och Gahrton föreslår flera eftergifter från S. Ett stopp för Vattenfalls brunkolsförsäljning, rätt till 35 timmars arbetsvecka, avskaffning av gränskontrollerna mot Danmark och inrättandet av en grön investeringsbank skulle kunna vara sådana, anser de.