Svensk militär under en övning på Gotland. Foto: SVT

Varnar: Försvarets satsning på Gotland håller inte

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmaktens miljardsatsning på Gotland håller inte måttet. Flera experter är bland annat kritiska till att det inte finns något luftvärn eller artilleri på ön, det rapporterar Sveriges Radios Kaliber.

En del av de totalt tio miljarder som Försvarsmakten fått i extra anslag, för perioden 2016 till 2020, innebär en satsning på Gotland. Det handlar om totalt en miljard som ska gå till att bygga upp ett försvar på Sveriges största ö.

Fortsatt svårt försvara ön

Sveriges Radios granskade program Kaliber har begärt ut Försvarsmaktens egen analys av vad det extra ekonomiska tillskottet kommer göra för försvarsförmågan. Där konstateras bland annat att ”risktagningen är för stor relativt möjligheterna att möta olika händelseutvecklingar”.

Försvaret på Gotland

Sverige har således fortsatt svårt att försvara landet om en konflikt eller krig skulle uppstå. Enligt försvarsexperter som SR-programmet talat med är minst sagt skeptiska, trots att en miljard kronor satsas på att bygga upp försvaret på ön.

– Till att börja med, hela Gotland kan de inte ens försvara över huvud taget. Vi talar om en enstaka plats, Visby flygplats eller Slite hamn eller någonting sånt, säger Karlis Neretnieks, tidigare chef för Gotlands regemente och rektor på Försvarshögskolan, till Kaliber.

Utesluter inte fler satsningar

Om det skulle uppstå en kris måste bland annat luftvärnet kallas in från Halmstad, och artilleriet från Boden. Försvarsminister Peter Hultqvist säger till Kaliber att det kan bli fler satsningar på försvaret på Gotland.

– Om det här är slutpunkten, det är väl för tidigt att säga. Men jag tror ju att den här frågan kommer att vara väldigt aktuell i nästa försvarsberedning också med Gotland, säger Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet