• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lagen trädde i kraft 2006, trots det är det mycket ovanligt att någon fälls för brottet. Foto: TT

Få döms för maskeringsförbud

Uppdaterad
Publicerad

I tio år har det varit förbjudet att maskera sig vid demonstrationer, men bara 15 gånger har någon dömts för detta enligt Brottsförebyggande rådets senaste statistik.

– Min bild är att detta oftast inte är något större problem. Det är också viktigt att folk ska kunna uttrycka sin åsikt även om de är maskerade, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Efter kravallerna under EU-toppmötet i Göteborg 2001 restes krav på maskeringsförbud vid demonstrationer. 2006 trädde lagen i kraft, men tio år senare förekommer fortfarande maskering, trots det är det mycket ovanligt att någon fälls för brottet.

– När det bränner till så är lagen mot maskeringsförbud inte det vi jobbar med i första hand utan då försöker vi förebygga så att människor inte kommer till skada, säger Mikael Berkesand, kommissarie i  Stockholm.

Inte ett generellt förbud

Ett av skälen till att lagen sällan används är att maskeringsförbudet uppstår först när det finns risk för ordningsstörning. Det finns alltså inget generellt förbud mot att vara maskerad i samband med en demonstration.

Ibland meddelar polisen att det uppstått en risk för ordningsstörning och att det är förbjudet att vara maskerad.

Det finns tillfällen när demonstranter då har tagit av sig maskerna, men ofta går allt mycket fort och då prioriterar polisen brott som misshandel, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman, brott som alla har strängare straff än brott mot maskeringsförbudet.

Vill skärpa lagen

I riksdagen har borgerliga politiker lämnat förslag som att dagens lagstiftning bör skärpas.

– Det är dags att se över lagen, säger Ewa Thalén Finné (M).

– Det finns yrkesdemonstranter och det är enklare med ett generellt förbud mot att maskera sig vid demonstrationer, säger Staffan Danielsson (C).

Mikael Berkesand håller med:

– Då skulle man ju kunna gå in på ett tidigare stadium än i dag, det skulle förenkla, säger han.

Ska presentera ny lag

Men för närvarande finns inga planer på att ändra den nuvarande  lagen.

Däremot väntas regeringen att under våren presentera att förslag på en ny lag som ska förbjuda maskering på idrottsanläggningar. Även där handlar övervägandena om det ska vara ett generellt förbud eller bara ett förbud vid ordningsstörningar.

– Vi får först se hur det går med den lagen. Vi vill flytta fram positionerna och om riksdagen accepterar det, får vi sedan se hur det går med maskeringsförbudet vid demonstrationer, säger inrikesminister Anders Ygeman. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.