Så kallad allmän visstid infördes av den borgerliga regeringen 2007. Förra året var runt 700 000 personer visstidsanställda i Sverige. Diskussionen om otrygga anställningar har varit omfattande. Till exempel har Sverige kritiserats av EU-kommissionen. En av de organisationer som drivit frågan hårt i flera år är fackförbundet Kommunal.
”Visstidsträsk”
Till exempel skrev Kommunals förbundsordförande Anneli Nordström och förbundssekreteraren Lenita Granlund en debattartikel i november 2014 där de beskrev de korta anställningsformerna som ”otrygga”. De skriver också att det de kallar ”visstidsträsk” är ett sätt att ge anställda lägre löner och att ”alla könsorättvisor i arbetslivet hänger ihop med kvinnors deltidsarbete och visstidsanställningar”.
SVT:s granskning visar att Kommunal själva utnyttjar visstidsverktygen på liknande sätt som de arbetsgivare man kritiserar. Sammanlagt har fackförbundet haft över 30 personer visstidsanställda sedan 2013 vid sina medlemscenter i Sundsvall och Malmö.
När SVT konfronterar Kommunals avtalssekreterare och vice förbundsordförande Lenita Granlund med uppgifterna blir hon först tyst.
– Det verkar ju inte bra. Jag är inte insatt i den frågan. Är det så måste vi titta på det, säger hon efter en stund.
15 i Sundsvall
Vid Kommunals servicecenter i Sundsvall bekräftar den fackliga organisationen att man i dag har femton visstidsanställda.
I Malmö hade man 2013 arton stycken visstidsanställda, förra året var de tretton personer. Under våren har de flesta av visstidsanställningarna övergått i andra typer av anställningar.
Många av de anställda har bara fått anställningskontrakt som sträcker sig över några månader i taget, kontrakt som förlängts gång på gång.
Enligt Kommunals pressavdelning har man inte längre några visstidsanställda i Malmö i dag.
Bytte IT-system
Några dagar efter intervjun med avtalssekreteraren skriver Kommunals pressekreterare Robin Ljungqvist i ett mejl till SvT att man förlängt ett antal visstidsanställningar flera gånger eftersom man infört nya avgifts- och medlemssystem som haft stora driftsstörningar.
I ett senare mejl skriver han att huvudorsaken till de många visstidarna är byte av ett IT-system.
Det ”skedde en planerad ökning av allmän visstid vid Medlemscentra för att fortsatt erbjuda medlemmar en god service under perioden kring det tekniska ingreppet. När de nya systemen drabbades av stora driftsstörningar och försenades förlängdes visstiderna vid två tillfällen”.
Men det stämmer inte. Till exempel så fick Sanna Teghammar sin visstidsanställning förlängd tre gånger. SVT har också talat med ytterligare en anställd vars visstid förlängts fyra gånger.
Tipsa SVT
Har du själv erfarenheter av arbetsgivare som missbrukar visstidsanställningar?
Hör av dig till SVT:s reporter Knut Kainz Rognerud.