Fågeldöd beror på B-vitaminbrist

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dör tiotusentals fåglar i Sverige en onaturlig död, enligt en svensk forskargrupp. Gruppen har publicerat en vetenskapligt granskad studie som visar att fågeldöd beror på brist på B1-vitamin.

B1-bristen göra att fåglarna förlamas och svälter ihjäl. De kan varken flyga eller äta när vitaminbristen orsakar svåra neurologiska skador.

-Vi har upptäckt att den så kallade fågeldöden beror på att djuren saknar tiamin eller vitamin B1. Det är det som framkallar den här dödligheten och förlamningen hos fåglarna, säger Lennart Balk, projektledare för forskargruppen.

Femårigt projekt

Elva personer ingår i forskarlaget. De har under nästan fem år undersökt tusentals olika fåglar. Förlamningssjukdom som uppstår efter brist på B1, tiaminbrist, kunde konstateras hos fyra av fem undersökta fågelarter.

-De här fåglarna ska kunna bli 20-30 år gamla, men de dör alltså mycket tidigare, säger Lennart Balk.

Forskarna har undersökt fåglar längs en stor del av Östersjökusten och vid flera insjöar. De har sedan jämfört resultaten med fåglar på Island.

-Där förekommer också tiaminbrist men den är inte lika utbredd som i Österjöregionen, men påbörjad även där. Det verkar vara ett väldigt stort problem det här, fortsätter Balk.

Tillfrisknade efter tillförsel

Man har provat att ge tiamin till sjuka fåglar, som då snabbt tillfrisknade. Forskarna är däremot lite osäkra på varför bristsjukdoman uppstår. De tror inte att det rör sig om vanliga miljögifter, men människan är på något sätt inblandad, anser gruppen. Symptomen har konstaterats även på andra håll i världen.

-Australien är ett exempel, Mexikanska bukten, utmed Amerikas väst och ostkust och vid stora sjöarna. Är det så stort som vi befarar så är hela jorden drabbad, säger Per-Åke Hägerroth, forskningsassistent.

Göran Åhgren/Erik Sundberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.