Foto: TT

Farliga linfrön kvar på butikshyllorna

Uppdaterad
Publicerad

Krossade linfrön kan vara giftiga och ska enligt Livsmedelverket inte ätas över huvud taget. Trots det säljs de fritt och utan varningstext. Medan producenterna och Livsmedelsverket är oense om vad som bör göras är fröna kvar i butikerna.

Det är för hälsans skull som linfrön blivit en del av mångas kost. På morgonfilen eller i brödet anses de vara bra för magen, bland annat. Men förutom nyttiga fettsyror innehåller linfrö också ett annat ämne – linamarin – som i kroppen omvandlas till vätecyanid eller blåsyra. Det är ett gift som kan ge illamående och kräkningar eller värre symptom. Hela linfrön innebär ingen fara så länge man inte äter stora mängder, men krossade linfrön bör man undvika helt, enligt Livsmedelsverket.

– I avvaktan på mer information bör man avstå från att äta krossade linfrön, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket.

Ändrad rekommendation

Tidigare gick Livsmedelsverkets råd ut på att det gick bra att äta krossade linfrön om de först hettats upp, som till exempel i bröd. Men nu menar verket att det inte finns tillräckligt med fakta som styrker att upphettning minskar giftigheten, därför ändrade myndigheten sin rekommendation för ett år sedan.

Trots det är det få som känner till farorna och de krossade linfröna står kvar på butikshyllorna. I många fall utan varningstext. Det beror på att producenterna och Livsmedelsverket inte kan komma överens om vem som ska göra vad.

Jan Sjögren tycker att producenterna borde dra tillbaka fröna självmant. Han tycker det är ”oklokt” att fortsätta sälja dem. Mycket mer än att säga så kan myndigheten inte göra, menar han. Som Livsmedelsverket tolkar reglerna kan de inte förbjuda krossade linfrön utan bättre forskningsunderlag.

Vill ha mer hjälp

Men verket har fått dåligt gehör för sin önskan. Saltå Kvarn är ett av flera bolag som saluför krossade linfrön och de har inga planer på att upphöra med det.

– Vi tycker att det är en bra produkt med bra egenskaper, säger Åsa Lindeblad, kvalitetschef på Saltå Kvarn AB.

Hon hävdar att det är säkert att äta krossade linfrön, bara man inte äter för mycket. På de förpackningar som trycks upp nu finns information om att fröna innehåller linamarin. Men hon efterlyser mer hjälp från Livsmedelsverket.

– Vi har haft svårt att få information om hur vi som producent ska märka produkten, säger Åsa Lindeblad.

På Livsmedelsverket fnyser Jan Sjögren åt det argumentet:

– Det är ju bara att läsa innantill på vår hemsida. Sälj inte grejerna, skulle jag säga.

Inga planer på att sluta sälja

Medan Livsmedelsverket och producenterna skyfflar ansvaret mellan sig står de krossade linfröna kvar på butikshyllorna. Få konsumenter har nåtts av de nya råden och förpackningarna saknar ofta varningstext. Och så ser det ut att förbli.

Livsmedelsverket menar att myndigheten fullgjort sitt ansvar genom att publicera de nya rekommendationerna på sin hemsida. Risenta, en av de största producenterna av frön, vill inte låta sig intervjuas i ämnet. Saltå Kvarn AB har inga planer på att vare sig sluta sälja krossade linfrön eller trycka upp Livsmedelverkets varning på förpackningarna, enligt kvalitetschef Åsa Lindeblad.

– Det är ju svårt att skriva på en förpackning att man inte bör äta produkten. Då kan man lika gärna lägga ner den, säger hon.

Och lägger ner den gör ni inte?

– Nej, inte som det är nu.

Fakta: Linfrö

Linfrö är frö från växten lin. Fröna har höga halter av fiber och nyttiga fettsyror, vilket gör att de ofta används som hälsosamt tillskott i kosten.

Fröna innehåller också ämnen som kan bilda vätecyanid eller blåsyra. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symptom.

Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket cyanid bildas. Därför är det enligt Livsmedelsverket riskfritt att äta upp till två matskedar hela linfrön per dag.

När fröna är krossade eller malda blir innehållet mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för negativa hälsoeffekter och det är orsaken till att Livsmedelsverket avråder helt från att äta krossade linfrön.

Tidigare var rådet om krossade linfrön att de gick att äta i begränsad mängd om de först upphettats, som till exempel i bröd. Efter att olika studier har gett olika resultat i frågan har Livsmedelsverket intagit en ny, försiktigare, hållning som alltså går ut på att undvika dem helt.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.