”Trump spär på en bild om Sverige som farligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett tv-inslag som kritiserar hur Sverige ska ha mörkat problem med invandring. Det visade sig ligga bakom Donald Trumps tal om ”vad som hänt i Sverige i går kväll”.

Hans uttalande spär på en bild som befäst sig i amerikanska medier, att Sverige är farligt och våldsamt, säger Elizabeth Walentin, expert på amerikansk politik.

I ett tal under lördagen började Donald Trump tala om Sverige som ett avskräckande exempel när det kommer till invandringspolitiken. Han sa då bland annat ”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll” och fortsatte sedan med att räkna upp städer som Bryssel, Nice och Paris som utsatts för terrordåd de senaste åren.

Vad presidenten syftade på var till en början oklart. Men det visade sig senare att det handlade om ett ett inslag som Fox News sänt under fredagskvällen med en dokumentärfilmare som berättar om sin film där han för fram tesen att Sverige döljer problem som invandring fört med sig.

Trumps utspel mot Sverige

– Man kan utgå från att Trump såg något av Foxinslagen och att han fick informationen därifrån. Detta är bara ett exempel bland åtskilliga där han i sina tal antingen ljuger och konstruerar fakta för att passa hans vridna världsbild, säger USA-kännaren Erik Åsard som är professor i nordamerikastudier på Uppsala universitet.

Kommenterar ofta tv

Donald Trump är en hängiven tv-tittare och kommenterar ofta saker han sett på tv direkt på Twitter. ”Han får information och diskussionsämnen från tv. Han refererar till kabeltv både som en tidig varningssignal för saker som skett och som megafon för att föra ut sitt budskap. Det är en djupt okonventionell och oortodox strategi”, skriver den politiska kommentatorn Chris Cillizza på Washington Post. Även The Guardian tar upp Trumps besatthet av att se på tv och reagera direkt.

– Det är känt att Trump tittar mycket på tv och blir influerad av den. Han får sin energi och kunskap från den. Det är upprörande hur Trump bara köper en stereotyp mediebild från en högerkanal och sedan bara okritiskt för den vidare, säger statsvetaren och PR-konsulten Elizabeth Walentin som är expert på amerikansk politik, som själv är demokrat och som har kampanjat för Demokraterna i USA.

”Dokumentären för fram falsk bild”

Dokumentärfilmaren Ami Horowitz nämner hos Fox News att ”Sverige för inte så länge sedan fick sitt första terrorattentat”. I Horowitzs dokumentärfilm som finns tillgänglig på Youtube tar han återigen upp detta terrorattentat ackompanjerat med bilder från då en man sprängde sig själv vid Drottninggatan 2010. Inga människor förutom gärningsmannen dog och det attentat som målas upp som ska ha skett nyligen, skedde i själva verket för sju år sedan, långt innan de senaste årens flyktingströmmar. I filmen för Horowitz fram att invandrare skulle leva lyxliv i Sverige, att Stockholm skulle vara våldtäkternas huvudstad och hävdar att våldet eskalerar över hela landet. För att driva sin tes intervjuar han en pro-israelisk debattör, två poliser och några boende i flera förorter, bland andra Rinkeby samt svenskar på stan som inte vill bekräfta hans frågor om att Sveriges invandrare är anledningen till en påstådd brottsökning.

– Dokumentären är obalanserad och ger en extremt falsk bild. Han hade en tes redan innan och bestämmer sig för att visa den, trots att många inte håller med. Det går inte att bevisa att invandrare lever lyxliv genom att fråga en taxichaufför om han har det bra i Sverige. Det är sorgligt men sådan här propaganda fungerar i USA, säger Elizabeth Walentin.

Annat uttalande om Sverige lever kvar

Även om det kan vara svårt att mäta vad Trumps enskilda uttalande om Sverige kan betyda för bilden om Sverige spär det på en bild som befäst sig i amerikanska medier att Sverige är farligt och våldsamt, menar Walentin och kallar det ”problematiskt”.

Både hon och Erik Åsard drar paralleller till en tidigare gång när en amerikansk president uttalat sig kritiskt om Sverige och hur det har en tendens att sprida sig och stanna kvar i minnet hos det amerikanska folket. Dåvarande presidenten Dwight D. Eisenhower gjorde 1960 ett felaktigt påstående om de höga självmordstalen i Sverige och försökte koppla det till socialdemokratin.

– Eisenhower försökte driva fram sin policy genom att få amerikanare att tro att socialismen i Sverige gjorde människor deprimerade. Statistiken var dock förvrängd eftersom Sverige har mätt självmordstal under en mycket lång tid jämfört med andra länder som därför inte går att jämföra. Men det där lever kvar, när jag skulle flytta till Sverige från USA, var det många som ifrågasatte det med ”att människor är ju så ledsna där”, säger Elizabeth Walentin.

Carl Bildt kritisk

Före detta utrikesminister Carl Bildt ser en fara i Trumps uttalande och hur den amerikanska presidenten förhåller sig till fakta. För Sveriges radio utvecklar han resonemanget:

– Om vi står vid en situation där det finns spänningar i världen, vi står mellan krig och fred, om vi då har en president som sprider en massa falska rykten, då kan det bli riktigt farligt, säger Carl Bildt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet