En äldre kvinna med ledsagare Foto: TT

Fattigpensionärer får mindre i plånboken

Uppdaterad
Publicerad

11.000 pensionärer med redan låga inkomster kommer efter årsskiftet att få mindre kvar i plånboken, trots regeringens skattesänkning. Det visar Finansdepartementets egna beräkningar som SVT Nyheter tagit del av.

Förhoppningar fanns att alla pensionärer skulle gynnas ekonomiskt av regeringens nya politik, åtminstone alla så kallade ”fattigpensionärer”.

Men beräkningarna visar att av de pensionärer som har de allra lägsta inkomsterna finns en grupp av 11.000 pensionärer – som får det ekonomiskt ännu sämre nästa år. Enligt finansdepartementet förlorar de i snitt 20 kronor i månaden.

Finansdepartementet har räknat på hur regeringens sänkta skatt för pensionärer slår. De har också räknat med  bostadstillägget för pensionärer som höjs med 100 kronor under hösten.

Men samtidigt blir äldreomsorgen dyrare för många när maxtaxan höjs. Och garantipensionen blir lägre eftersom den räknas upp eller ner mot inflationen, som just nu är låg.

Mellan stolarna

De allra flesta av landets 2 miljoner pensionärer får mer pengar i plånboken nästa år, närmare bestämt 97 procent, enligt Finandepartementet. Störst blir skillnaden för de med inkomster upp till 20 000 kronor i månaden, eftersom skattesänkningen är utformad så.

Men en grupp faller mellan stolarna. Trots regeringens löften om att göra det bättre för just fattigpensionärer förlorar 11.000 av dem på regeringens politik. Enligt Finansdepartementet handlar det i huvudsak om garantipensionärer som får sänkt pension efter årsskiftet.

Orsaken till att skattesänkningen inte räcker kan bero på att bostadstillägget kvittas mot högre inkomst och den högre taxan i äldreomsorgen, I stället för mer pengar får de i snitt 20 kronor mindre i månaden.

”Visar på brister”

– Tjugo kronor kan vara mycket pengar, jag träffade en dam häromdagen som bara hade råd att åka hit in till Järfälla en gång i månaden. Så för henne hade tjugan spelat roll, säger Bo Johansson distriktsordförande för PRO Stockholms län.

– Det är helt felaktigt och det visar de brister som finns i både pensionssystenet men också ur jämställdhetssynpunkt och rättivisesynpunkt, så är det här åt helt fel håll. Det går att rätta till med höjt bostadstillägg eller sätta in ett engångsbelopp för 2016, säger han.

Så PRO tycker inte att det är acceptabelt?

– Absolut inte, konstaterar Bo Johansson, PRO.

”Sorgligt”

Ingvar Jerlenius på PRO:s lokalförening i Järfälla norr om Stockholm beskriver sin ekonomiska situation som ansträngd.

– Det blir inte många kronor över när månaden är slut, men fattig är jag väl inte, alldeles. Nej, jag har snarare för mycket utgifter, skämtar han.

Ingvar Jerlenius säger att han inte bryr sig så mycket om politik. Han kände till exempel inte till att skatten för pensionärer kommer att sänkas vid årsskiftet. Men han tycker att det är fel att vissa, även om de är få, inte kommer att tjäna en krona på skattesänkningen, utan tvärtom få mindre i plånboken.

– Det tycker jag är bedrövligt, sorgligt, säger han.

Träffsäkert enligt ministern

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tycker ändå att regeringen var rätt träffsäkra i sin politik som riktas mot pensionärer. 

– Men ändå, på grund av att inflationen sjunker, så påverkas just den här gruppen och får i genomsnitt mindre i månaden nästa år. Och vi behöver titta på det och se vad vi behöver göra i stort och smått. Det som bekymrar mig med det här är att det är kvinnor i den här gruppen.

Kommer de kompenseras nu direkt, till årsskiftet?

– Nej, det kommer inte vara möjligt, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Fakta: Finansministeriets beräkningar

Enligt Finansdepartementet får:

  • 97 procent av landets 2 miljoner pensionärer mer i plånboken efter årsskiftet.
  • 2 procent, eller 32 000 pensionärer går plus minus noll. De 32.000 återfinns på alla inkomstnivåer.
  • Knappt 1 procent, eller 15 000 får mindre kvar efter årsskiftet, i snitt 20 kronor mindre i månaden. 11.000 av dem återfinns i de absolut lägsta inkomstgrupperna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.