Européerna ökar i vikt och blir allt fetare, och om 15 år kan det innebära en hälsokris av ofantliga proportioner. Det varnar Världshälsoorganisationen WHO för i en ny prognos.
Exempelvis förutspås 89 procent av männen i Irland och 77 procent av männen i Grekland vara överviktiga eller feta år 2030.
”En oroande bild”
– Vår studie ger en oroande bild av hur fetman kommer att öka i Europa. Det finns ingen magisk formel för att hantera den här epidemin, men regeringar måste göra mer för att hejda marknadsföring av ohälsosam mat, och göra hälsosam mat billigare, säger Laura Webber vid UK Health Forum, en av författarna bakom rapporten, i en kommentar.
Enligt rapporten ligger Sverige förhållandevis bra till, jämfört med många andra europeiska länder. Men nu växer svensken så att det knakar. Sverige är ett av de länder där fetman ökar snabbast.
Om bara 15 år kommer var fjärde svensk man, 26 procent, att vara fet. Det vill säga ha ett kroppsmasseindex över 30. Det ska jämföras med 14 procent år 2010. Bland kvinnor kommer förekomsten av fetma att öka från 12 procent (2010) till 22 procent år 2030.
”Kan inte blunda”
– Vi kan inte längre blunda för att vi har en ohälsosam levnadssituation i Sverige precis som i många andra länder, säger Anna Jansson, chef för enheten för hälsofrämjande levnadsvanor på Folkhälsomyndigheten.
Andelen svenska kvinnor och män som kommer att vara antingen feta eller överviktiga beräknas till 56 respektive 71 procent år 2030.
Hot mot folkhälsan
Forskarna, som presenterar rapporten på ett möte i Prag, ECO 2015 (European Congress on Obesity), säger att siffrorna bör tolkas med försiktighet, eftersom det är en prognos. Men att fetma och övervikt utgör ett allvarligt hot mot folkhälsan i Europa råder det inga tvivel om.
– Det finns en mycket stark koppling mellan fetma och övervikt och till ohälsosamma levnadsvanor, till vad vi äter och hur vi rör oss fysiskt. I grund och botten handlar det om en energiobalans, säger Anna Jansson.
Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) säger till TT att regeringen redan påbörjat ett arbete för att se vad som kan göras åt problemet.
– Det är en palett av åtgärder som vi nu tittar på. Det handlar både om livsmedel och hur vi ska få folk att röra på sig. Vi ligger förhållandevis bra till, jämfört med andra länder, vilket ger oss en chans att göra ett bra och gediget arbete.
Fakta: Tydligt samband
Huruvida man är under-, normal- eller överviktig avgörs av ens kroppsmasseindex (BMI) som i sin tur styrs av vikten i förhållande till längden. Som övervikt räknas ett BMI på 25 eller mer, och som fet ett BMI på 30 eller mer.
Det finns ett tydligt samband mellan övervikt och fetma och en rad sjukdomar, framför allt till risken att utveckla olika sorters hjärt-kärlsjukdomar samt diabetes.
De senaste åren har BMI ökat i den svenska befolkningen, men utvecklingen ser lite olika ut i olika åldersgrupper och för olika kön. Exempelvis har gruppen äldre män ökat mer kraftigt i vikt, jämfört med medelålders män där utvecklingen legat ganska stilla de senaste tio åren.
Källa: Folkhälsomyndigheten.