– Det här är inte i första hand en ekonomisk fråga. Nu handlar det om rent praktiska saker som att ge människor tak över huvudet och mat för dagen.
Om så många som 500.000 asylsökande skulle komma till Sverige på ett år menar Magdalena Andersson att det huvudsakligen är ett praktiskt problem. Men att det också skulle påverka Sveriges ekonomi.
– Självklart skulle det att leda till större underskott. Men vi har halverat underskottet sedan förra året och det är en väldigt bra utgångspunkt nu när vi hamnar i den här typen av krissituation. Det här är inte i huvudsak en finansiell kris för de offentliga finanserna. Nu handlar det mer om att folk ska få tak över huvudet. Men det är klart att om det kommer väldigt många människor till Sverige så påverkar det statsfinanserna mer, säger Magdalena Andersson.
Stora utmaningar i kommunerna
Redan i morgon ska samtliga departement inom regeringskansliet presentera sparförslag till regeringen. Men de stora utmaningarna finns i kommunerna.
– Redan i dag ser vi problem för kommunerna. Många kommuner gör ett fantastiskt arbete för att ta emot människor. Därför ger regeringen och de andra partierna i Migrationsöverenskommelsen tio miljarder kronor extra bara för i år för att lösa den akuta situationen. Men vi vet att Socialtjänsten har problem, säger hon.
”Risk för brist på personal”
Magdalena Andersson säger också att den stora flyktingströmmen kommer innebära hög belastning exempelvis för skolor som tar emot nyanlända och för SFI-utbildningar.
– Det finns risk att det blir brist på personal inom flera av dessa områden, säger hon.
Regeringen har den senaste veckan signalerat att det inte längre finns tillräckligt med boenden i Sverige för flyktingar. På frågan om hur Sverige ska agera om signalerna inte gör att färre kommer svarar Andersson att regeringen tillsammans med övriga partier i Migrationsöverenskommelsen ska följa utvecklingen noga.
– Vi måste titta på övriga Europa också. De asylsökande är inte fler än att Europa kan klara av det, säger hon.
Pressas på hur länge de kan vänta
Magdalena Andersson säger också att om det fortsätter komma så många flyktingar till Sverige att det inte går att hantera kommer ytterligare åtgärder att vidtas.
– När det börjar märkas att det är ganska fullt i det svenska mottagningssystemet kan det bli så att människor väljer att söka sig till andra europeiska länder.
Men hur länge kan ni vänta innan ni gör mer?
– Nu har vi ju flera åtgärder som vi snabbt ska komma till stånd med. Sen kommer vi ha fortsatta samtal för att se om det krävs ytterligare åtgärder, säger Magdalena Andersson.
Tror inte på att stänga Sveriges gräns
Att Sverige borde lämna Schengen-samarbetet och därmed kunna införa bland annat passkontroller vid gränserna är ett argument som framförts i debatten.
Är det ett alternativ att ta en paus och helt enkelt stänga Sveriges gräns?
– Det skulle vara ett ganska dramatiskt steg. Det är visserligen en väldigt dramatisk situation. Men människor har rätt att söka asyl även om man inte är med i Schengensamarbetet. Så det är inte uppenbart att det skulle vara ett effektivt steg.
Oklart om biståndet
Sverige tar redan i dag pengar från biståndet för att finansiera asylmottagandet. Konsekvenserna av flyktingströmmen till Sverige kan bli att ytterligare miljarder måste tas från biståndet. I förra veckans Agenda larmade biståndsorganet Sida för att en halvering skulle få stora konsekvenser för fattiga människor i världen. På frågan om hur mycket av biståndet som finansministern vill ta, hävdade hon i kvällens Agenda att hon inte i nuläget vet.
– Jag har inte uttalat någon uppfattning om detta. Om vi fortsätter att räkna av på biståndet på samma sätt som vi gör i dag skulle man kunna räkna av ungefär hälften. Jag har inte sagt att jag tycker det är bra och regeringen har inte bestämt att det är så vi ska göra.
– En del av kostnadsökningarna kommer vi kunna låna till. Men vi har ett ansvar för de offentliga finanserna också. Då måste vi också se vad vi kan spara på. Bistånd är en sådan sak. Men sedan ska vi också spara på migrationsområdet. Och där finns flera förslag för att sänka kostnaderna per asylsökande, säger Magdalena Andersson.