Satsningar på jobb, skola och klimat som betalas med skattehöjningar på 19 miljarder kronor. Det är innehållet i den rödgröna budget som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade på måndagsmorgonen.
– Det är en stor glädje att presentera den här höstbudgeten. Sverige står inför stora utmaningar och då kan inte regeringen sitta still i båten utan vi måste se till att investera i Sverige samtidigt som vi tar ett fast grepp om statsfinanserna, inledde finansminister Magdalena Andersson sin presskonferens i regeringskansliet.
Halverade underskott
– Vi investerar i fler jobb, i en bättre skola, i ny och smart miljöteknik. Och samtidigt som vi gör de här investeringarna så närmast halverar vi underskottet i de offentliga finanserna, fortsatte hon.
Det är tack vare decemberöverenskommelsen med Alliansen som regeringen Löfven med stöd av Vänsterpartiet nu kan få igenom den första rödgröna budgeten, eftersom Sverigedemokraterna fällde den gamla för ett år sedan.
Enligt Magdalena Andersson är satsningarna finansierade ”krona för krona” med skattehöjningar på bland annat bensin och diesel, försämrat rot-avdrag och minskat jobbskatteavdrag för dem som tjänar över 50.000 kronor i månaden. Hur budgeten påverkar din ekonomi kan du läsa här.
Pressad om disponibla inkomster
Vid presskonferensens frågestund pressades finansministern hårt med anledning av Svenska Dagbladets avslöjande att regeringen mörkar att 80 procent av hushållen kommer att få en lägre disponibel inkomst till följd av budgeten.
Enligt tidningens källor har finansministern själv fått uppgiften struken ur finansplanen och ur budgeten i sin helhet.
Men Magdalena Andersson menade att påståendet ger en skev bild av verkligheten, trots att det baseras på regeringens egna beräkningar.
– Det är flera av våra satsningar som inte syns i beräkningarna. Bland annat så är satsningen på höjda lärarlöner inte med. Inte heller stödet till hyresrätter som förhoppningsvis ger ökade disponibla inkomster till de hushåll som inte behöver skuldsätta sig för att köpa bostad, sade Magdalena Andersson.
Hyresrätter ska ge jobbflytt
Budgeten innehåller en satsning på skolan och läraryrket. Enligt regeringen saknas det 65.000 lärare fram till år 2025, och det är alldeles för få som söker till landets lärarutbildningar. För att höja statusen på yrket och få fler att söka sig till skolvärlden lovar regeringen att 60.000 lärare kan se fram emot en höjd snittlön på 3.000 kronor i månaden.
Förutom skolan står framförallt sysselsättningen i fokus. Enligt Magdalena Andersson är det ett stort problem att människor inte kan ta de jobb som faktiskt finns eftersom det saknas bostäder, något som regeringen vill råda bot på genom att ge investeringsstöd till byggandet av 15.000 nya hyresrätter per år.
– Fler behöver sitt första jobb. Arbetslöshet är ett slöseri med varje enskild människas resurser och hindrar vår ekonomi från att växa, sade Magdalena Andersson.
Orealistiskt sysselsättningsmål
Regeringen spår en stabil ekonomisk tillväxt de närmaste åren på 2,6-2,8 procent samtidigt de tycker sig se en rejäl förbättring på arbetsmarknaden: i budgeten räknar man med betydligt fler sysselsatta och att arbetslösheten ska minska från dagens 7,6 procent till 6,5 procent år 2017.
Målet att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU år 2020 blir dock mycket svårt att uppfylla menar de flesta bedömare.
Fakta: Stora satsningarna i budgeten
- Investeringsstöd till små hyresrätter: 1,9 miljarder kronor (mdr)
- Bonus till kommuner som ser till att det byggs mycket: 1,85 mdr
- Energieffektivisering av miljonprogramsbostäder: 1 mdr
- Fler platser i folkhögskola, komvux och yrkeshögskola: 1,3 mdr
- Pengar till höjda lärarlöner: 1,5 mdr
- Sänkt skatt för pensionärer: 1,9 mdr
- Höjda försvarsanslag: 1,3 mdr
Fråga om budgeten
I måndagens Aktuellt möter socialdemokraternas Magdalena Andersson moderaternas Ulf Kristersson i en debatt om budgeten. Vad vill du fråga dem? Vi lyfter dina inspel i studion! Dela dina frågor genom #budgeten i sociala medier, eller ställ dem på vår Facebooksida Du kan också mejla din fråga till svtnyheter@svt.se