Arkivbild. Foto: SVT

Fler flyktingbarn avvisas efter ny praxis på Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals ensamkommande barn får avvisningsbeslut efter att Migrationsverket ändrat sin praxis, rapporterar Ekot. Tidigare skickade man inte ut barn dit där det inte finns ett ordnat mottagande. Förbudet kringgås genom att avvisningen genomförs senare, då de fyllt 18 år.

Det är framför allt barn från Afghanistan, som inte har ett ordnat mottagande, som drabbas. De kommande åren kan flera tusen drabbas av Migrationsverkets nya praxis.

Interna dokument avslöjar ny praxis

Ett internt dokument, som Ekot tagit del av, visar att Migrationsverkets rättsenhet slog fast den nya praxisen den sjunde juli i år. Där står det att 16- och 17-åringar som saknar asylskäl, men som inte kan skickas ut, kan få tillfälliga uppehållstillstånd och avvisas när de fyllt 18 år.

– Tidigare var det så att om det inte fanns ett skyddsbehov för ett ensamkommande barn som inte hade något ordnat mottagande i hemlandet beviljades barnet uppehållstillstånd, även om barnet var 17 år och 10 månader gammalt, säger Kjell-Terje Torvik, Migrationsverkets återvändandeexpert, till Ekot.

De över 17,5 år kan få avvisningsbeslut med ”uppskjuten verkställighet”.

 ”De behåller mig här tills jag blir 18”

Ekot har pratat med en av ungdomarna som fick beslutet om att han skulle utvisas när han fyller 18 år.

– Kontentan i beslutet är att de behåller mig här tills jag blir 18, sedan skickar de mig ut till Afghanistan, säger Mohammad Nabavi som överklagat beslutet.

Mohammad Nabavi fick veta att han skulle avvisas efter sin 18-årsdag några veckor innan beslutet. Han har haft svårt att sova och koncentrera sig i skolan sedan dess.

Om den gamla praxisen fortfarande hade gällt skulle han med all sannolikhet ha fått stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.