Smugglingsresorna med flyktingar gick mellan Italien och Sverige. Foto: SVT/TT

Omfattande människosmuggling utreds i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En person har häktats och flera personer är misstänkta för att ha organiserat människosmuggling av ett hundratals flyktingar mellan Italien och Sverige.

– Det här är den största människosmugglingsutredningen i vårt land på många år, säger Patrik Engström, sektionschef för gränspolissektionen på Rikskriminalen.

Smugglarna greps i början av mars i år och misstänks ha organiserat smugglingsresor med minibussar och hyrbilar mellan augusti och november förra året. Resorna gick mellan Italien och Sverige.

– Resorna kostade flyktingarna mellan 500 och 1.000 euro per person. Det kan ha varit upp till ett tjugotal personer i en buss anpassad för fem-sex personer, säger Ulf Djurberg utredningsledare på Gränspolisen i Stockholm.

Bussarna ska ha hyrts i Sverige och några av busstransporterna har stoppat av polis i Europa. Chaufförerna ska ha förhörts i bland annat Danmark och Tyskland. Flera av dem uppges ha dömts för inblandning i människosmuggling, enligt den svenska gränspolisen.

Förnekar brott

– Under förhören har det framkommit information från chaufförerna som har gjort att misstanke riktats mot personer bosatta i Sverige. Men vi går även igenom tekniskt material från chaufförernas mobiltelefoner, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten. 

Två av de misstänka har svenskt medborgarskap, de andra är spanska respektive syriska medborgare. Alla förnekar brott. Enligt gränspolischefen är det ovanligt med utredningar om organiserad människosmuggling.

– Det är få regioner inom den svenska polisen som har möjlighet att göra den här typen av utredningar. Det har blivit en resursfråga då det krävs utredare som är specialiserade på människosmugglingsbrott och åklagare som är beredda att driva förundersökningen, säger Patrik Engström. 

Människosmuggling prioriteras inte

Maxstraffet för grov organiserad människosmuggling är sex år och utredningarna är kostsamma. Därför nedprioriteras människosmuggling och istället läggs det mer resurser på narkotikasmuggling.

– Per kilo tjänar du mer på att smuggla narkotika jämfört med att smuggla människor. Men risken om du åker fast med narkotika är ett mångårigt fängelsestraff. Människosmuggling har en lägre vinstmarginal med en avsevärt mycket lägre risk att åka fast och mycket kortare fängelsestraff. I en risk och vinst-kalkyl så vinner människosmugglingen, säger Patrik Engström.

– När påföljden för den här typen av brott är så pass lågt är det svårt för polisen att prioritera den här typen av ärenden, fortsätter Patrik Engström.

Ingen koppling till smugglarnätverket på Sicilien

Gränspolisen kan i nuläget inte se några kopplingar med människosmugglingsnätverket på Sicilien i Italien, som enligt en italiensk chefsåklagare ska ha haft kopplingar till Sverige. Enligt Ekot har människosmugglingen gått via olika länder i Afrika via kontakter på Sicilien till norra Europa.

– Det är klart att vi undrar hur smugglarna kunde ha kontakt med flyktingarna i Italien. Men i nuläget finns det inget som tyder på att det finns kopplingar med smugglingsnätverket på Sicilien. Vår utredning handlar om transporten inom Europa, säger Isabelle Bjursten.

Hur har smugglarna kommit i kontakt med flyktingarna?

– Det är en fråga som vi tittar på just nu, men i och med att förundersökning pågår kan vi inte lämna så mycket mer information kring den frågan mer än att det är något som vi är intresserade av att få veta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.