Tisdagens möte i Rosenbad var slut strax efter klockan 15.
– Vi har bra samtal, men har lite olika ingångar, sade Erik Ullenhag (FP).
Ingen överenskommelse har nåtts.
– Det finns en genuin vilja från samtliga partier att komma överens, säger Erik Ullenhag.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) såg nöjd ut:
– Det är en väldigt konstruktiv och bra stämning i samtalen.
Hon berättar att parterna ”uteslutande förhandlar om konkreta frågor”.
– Vi har kommit väldigt långt, säger Ylva Johansson.
Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S):
– Vi talar om mottagningsfrågorna och etableringsfrågorna, men vi går inte in på detaljer om vad vi pratar om.
Samtalen kommer att fortsätta på torsdag klockan 13.
Bränderna oroar
Morgan Johansson oroas över den senaste tidens bränder på asylboenden.
– Det är naturligtvis oerhört oroande om det skulle fortsätta, säger han och poängterar att bränderna fortfarande utreds och att det inte är klarlagt vad som ligger bakom.
– Det är mycket lätt att misstänka att det har främlingsfientliga motiv.
Efter fredagens inledande samtal ville Morgan Johansson inte spekulera i om dagens möte skulle leda till ett handfast resultat. Alla deltagande partier försäkrade då att de inte kom med några ultimativa krav. Alla är också väl medvetna om de höga förväntningarna på dem.
En som känner trycket är Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centern. Hon säger att för Centerns del är det ”jobbfokus” som gäller:
– Det måste stärkas betydligt, när det kommer så många människor. För att de ska ha en möjlighet att komma in i samhället, för att kostnaderna ska kunna minska och bostäder byggas så är det viktiga att människor kommer i arbete.
Kommunernas krav
Inte minst kommunalråd landet runt vill ha bevis för att regeringen och riksdagen tar deras situation på allvar och handlar snabbt, särskilt vad gäller praktiska saker.
– Det är viktigt att de två stora partierna som är överens om asylrätten kommer överens om det som är akut, säger Lars Stjernkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping och tidigare partisekreterare för S.
– Vi vet inte om vi ska tala om kris och katastrof, men det är så pass kritiskt nu att de vardagliga reglerna inte fungerar. Det kräver också extraordinära åtgärder.
Det handlar, enligt Lars Stjernkvist, om mycket konkreta omedelbara åtgärder, som boende för ensamkommande barn, förenklade byggregler och dispenser för enklare och snabbare byggande, så att man snabbt kan få fram bostäder.
Även frågor om mottagandet, kommunernas ansvar och anhöriginvandringen är viktiga, understryker han. Men han betonar de praktiska problemen och hoppas att den insikten finns hos regeringen och partierna.
Fakta: Samtalen
Regeringen bjöd in alla partier i riksdagen utom SD till samtal i förra veckan.
I inbjudan stod det:
”Mot bakgrund av situationen bjuds ni, som representerar de partier i riksdagen som står upp för att Sverige ska ha en human asylpolitik in till diskussioner om ett gemensamt ansvar för flyktingmottagande och etablering i Sverige. För att klara de utmaningar vi står inför måste vi tillsammans hitta lösningar på hur mottagande och etablering kan utformas.”
I fredags hölls ett första, två timmar långt, möte. Tisdagens möte är det andra.
Källa: Regeringskansliet