Kommittén avslutade sin session i dag och i eftermiddag fick UD:s rättschef Carl-Henrik Ehrenkrona beskedet. -Den har ansett att Sverige har brutit mot tortyrkonventionen, säger han till TT.
Kommittén skriver att garantin som Sverige fick av Egypten om att männen inte skulle torteras var otillräcklig. Svenska myndigheter borde ha känt till att tortyr förekommer och att risken är särskilt stor för politiska fångar.
Svenska myndigheter borde ha känt till att tortyr förekommer i landet och att risken är speciellt stor för fångar som hålls av politiska eller säkerhetsskäl, anser kommittén i sitt beslut.
Sverige får också kritik för att uppgifter om att männen torterats efter ankomsten till Egypten aldrig lämnades vidare till FN-kommittén.
”Allvarlig kritik”
Migrationsminister Barbro Holmberg säger att den svenska regeringen ännu inte hunnit gå igenom kommitténs beslut.
-Det är klart att det är allvarlig kritik, vi kommer att analysera det här mycket noggrant för att se vilken vägledning vi kan få utav det, säger hon till SVT:s Rapport.
-De garantier som regeringen då fick, det var garantier som det fanns all anledning att tro att de skulle respektera. Det har tillkommit rekommendationer efter att regeringen fattade sitt beslut och skulle de rekommendationerna ha funnits då skulle naturligtvis garantierna ha sett annorlunda ut.
Utrikesminister Laila Freivalds kommer att fortsätta att begära en granskning hos Egypten och Sverige hoppas också på att FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter ska kunna genomföra en oberoende granskning FN:s tortyrkommitté har också pekat på att ambassadören borde besökt männen tidigare och det håller Barbro Holmberg med om.
Sekretess
Ambassadörens rapport efter besöket hos männen innehöll enligt TV 4:s Kalla Fakta uppgifter om missförhållanden och misshandel. Men det sekretessbelades först av den svenska regeringen.
-Det sekretessbelagda skickades inte från början. Det har vi fått kritik för.
Barbro Holmberg förklarade det med att uppgifterna först var obekräftade och att regeringen då inte ville sprida obekräftade uppgifter.
-Sedan kom de här uppgifterna ut på annat håll. Då hävdes sekretessen omedelbart och då skickades också allt material in.
Tortyrkommittén kritiserar även Sverige för att männen inte någon möjlighet att överklaga avvisningsbeslutet.
Nöjd med beskedet
Anna Wigenmark, jurist vid Svenska Helsingforskommittén, säger att hon är nöjd med fredagens besked.
-Det är intressant att man är så pass kritisk mot regeringens agerande i den här frågan, att man har undanhållit information och inte delgav tortyrkommittén den information den behövde, säger hon till TT.
Även Bo Johansson, juridiskt ombud för Ahmed Agiza, förklarar att han är nöjd med tortyrkommitténs besked.
Kritik från flera håll
Avvisningen har tidigare kritiserats av bland andra FN:s människorättskommitté, människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch, Frivilligorganisationernas fond för mänskliga rättigheter, justitieombudsmannen, en rad riksdagsmän och Internationella Juristkommissionen.
Avvisningen av Ahmed Agiza och Muhammed Alzery
De båda asylsökande egyptierna Ahmed Agiza och Muhammed Alzery greps av Säpo, avvisades av regeringen och transporterades ut ur Sverige, allt under loppet av den 18 december 2001.
Säpo ansåg att de hade ledande ställningar inom terroristorganisationer, och att asyl eller uppehållstillstånd därför inte kunde ges.
Regeringen ville avvisa männen samma dag som avvisningsbeslutet fattades. Då ingen svensk transport fanns tillgänglig fick USA ta över. Transporten skedde därför i ett flygplan hyrt av den amerikanska regeringen. Två Säpotjänstemän och amerikanska säkerhetsagenter fanns ombord.
I Egypten råder undantagslagar, och egyptiska myndigheter förhör fångar under tortyr och tillämpar dödsstraff.
Att utlämna någon från Sverige till ett land där risken att torteras är uppenbar är förbjudet. Regeringen gick runt förbudet genom att förhandla fram garantier från Egypten om att de båda skulle få en rättvis rättegång, inte skulle torteras eller dömas till döden.
Uppgifter från Agiza gör dock gällande att de har torterats, eller i vart fall behandlats kränkande. Egypten förnekar detta. Den svenska regeringen medger att tjänstemän som ett tjugotal gånger besökt männen i Egypten fått indikationer på de behandlats illa, dock inga klara bevis.
Ingen av egyptierna dömdes senare för något terrorbrott. Agiza dömdes till ett långt fängelsestraff för medlemskap i förbjuden organisation, efter en rättegång i en militärdomstol som människorättsorganisationen Human Rights Watch kritiserat starkt.
Muhammed Alzery släpptes efter två år, utan att något åtal väckts. Han är inte misstänkt för något brott över huvud taget.