Folkpartiets ledare Jan Björklund. Foto: TT

Folkpartiet hoppar av försvarsförhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet lämnar försvarsförhandlingarna mellan regeringen och alliansen.Sprickan mellan partierna har under förhandlingarna varit stor och huvudsakligen handlat om hur mycket pengar försvaret ska få de kommande fem åren.

Inför slutförhandlingarna var de fyra borgerliga partierna eniga på tre punkter. Man var överens om att kräva mer pengar i år, högre anslag än regeringens förslag på 6,2 miljarder för de kommande fem åren och en utredning om för- och nackdelarna med ett Natomedlemskap.

”Utvecklingen i Ryssland djupt oroande”

Däremot var man inte överens om exakt hur mycket pengar försvaret behöver. Moderaterna föreslog 10 miljarder, medan Folkpartiet krävde 17 miljarder. Försvarsmakten har räknat med att det behövs 4 miljarder kronor per år under de kommande fyra åren och, enligt uppgift till SVT Nyheter, ungefär 17,5 miljarder för den kommande försvarsbeslutsperioden på fem år.

Försvarsuppgörelsen

– Utvecklingen i Ryssland är djupt oroande och vi behöver genomföra ordentliga försträkningar av den svenska försvarsförmågan efter 25 år av nedrustning. Regeringen är inte beredd att ge ens i närheten av det som vi anser behövs och då är fortsatta förhandlingar inte meningsfulla, säger Folkpartiets ledare Jan Björklund.

Dagliga förhandlingar

Förhandlingarna mellan regeringen och alliansen har pågått dagligen den senaste veckan och skulle varit klara i torsdags kväll, men man har ännu inte nått ett resultat. Regeringen räknar dock fortfarande med att en proposition ska lämnas till riksdagen den 24 april.

– Vi har förhandlat på övertid, men vi kommer ingenvart och från Fp:s sida anser vi att försvaret behöver rejäla ekonomiska påslag. Men regeringen är inte beredd att diskutera anslagsökningar i den storleken, säger Jan Björklund.

Förhandlingarna fortsätter

Övriga Allianspartier har inga planer på att lämna förhandlingarna. Både Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet säger till TT att de sitter kvar.

”Vi har inte för avsikt att på det här stadiet avbryta förhandlingarna utan avser att fortsätta tills det finns ett samlat förslag att ta ställning till”, skriver Moderaternas förhandlare Hans Wallmark i ett sms.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) hälsar via sin pressekreterare att han kommenterar förhandlingarna först när de är klara.

På förhandlingsbordet finns också Alliansens krav på att utreda för- och nackdelar av ett svenskt Natomedlemskap.

Regeringen har utlovat en försvarsproposition till den 24 april, så att riksdagen ska kunna anta den före sommaruppehållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsuppgörelsen

Mer i ämnet