Gojibär marknadsförs ofta som ett slags superbär, som sägs vara nyttiga och bra för hälsan. Nästan samtliga bär som säljs i Sverige är importerade från Kina, där odlarna ofta använder stora mängder bekämpningsmedel för att skydda grödan mot skadeinsekter och svamp.
Konsumenttidningen Råd & Rön har analyserat gojibär från tolv olika leverantörer och hittat rester av 22 olika bekämpningsmedel. Fyra av märkena innehöll ett eller flera bekämpningsmedel som överskred EU:s gränsvärden. Däremot var samtliga ekomärkta produkter helt fria från ämnena.
Flera av bekämpningsmedlen får inte användas inom EU, eftersom det finns risk för att gifter kommer ut i miljön runt odlingarna och skadar grundvatten, växter och djur. De bedöms även kunna skada konsumenten och den som använder medlet.
Onödigt många ämnen
Resultaten ligger i linje med en analys som Livsmedelsverket gjorde 2013. Då hittades också en rad olika bekämpningsmedel, dock inga som låg över gränsvärdena. Men sedan dess har gränsvärdet för ämnet carbofuran sänkts.
Trots att var tredje påse i Råd & Röns undersökning överskrider EU:s gränsvärden bedömer Livsmedelsverket inte att det är farligt att äta bären. Livsmedelsverket har inga rekommendationer, men enligt myndighetens riskbedömning kan ett barn på 20 kilo äta 40–50 gram gojibär på en dag av de med högst bekämpningshalter. Siffran för en vuxen person som väger 60 kilo är 120–150 gram.
– Vi tycker inte det är farligt. Men det är lite onödigt att det finns så många olika ämnen i bären, särskilt med tanke på att de framställs som så hälsosamma, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.
Kan finnas långsiktiga effekter
Bekämpningsmedlet carbofuran, som tre av påsarna innehöll, är särskilt problematiskt.
– Det är väldigt giftigt och ger akuta effekter. Det påverkar nervsystemet, man kan få skakningar i kroppen och bli illamående. Och det behövs inte så stora mängder.
Ett problem är att Livsmedelsverket inte har några siffror på hur mycket gojibär svenskarna äter. Det kan finnas långsiktiga effekter om man äter stora mängder gojibär under en längre period, till exempel kan hjärnans utveckling påverkas för barn.
– Men någon sådan riskbedömning har vi inte gjort i det här fallet.
Mögelgift i en påse
Samtidigt påträffades små mängder av mögelgiftet aflatoxin – som kan orsaka cancer – i en av produkterna. Halterna var dock under gränsvärdet.
– Det är ett av de mest potenta cancergifter som finns, men det här är låga halter och man äter vanligen inte så stora mängder gojibär, säger Anneli Widenfalk.
Ekologiskt säkrast
Efter Råd & Röns analysresultat är det möjligt att Livsmedelsverket gör nya, egna analyser. Om myndigheten också hittar förhöjda halter blir det saluförbud på det aktuella partiet. Producenten måste därefter visa att kommande partier inte överskrider gränsvärdet.
För att vara helt på den säkra sidan kan konsumenterna välja några av de ekomärkta gojibären, som inte innehöll några bekämpningsmedel alls.
– I normala fall säger vi att allt som finns på marknaden ska vara säkert. Men just i de här fallen, när man hittar så många bekämpningsmedel och mycket giftiga ämnen som inte är godkända inom EU i halter över gränsvärdet, så är det ett sätt att undvika dem att välja ekologiskt.
Fotnot: Enligt Livsmedelsverkets bedömning är det bara ett bekämpningsmedel i Råd & Röns analys som överskrider EU:s gränsvärde, nämligen carbofuran. Skillnaden kan bero på hur man har bedömt vattenhalterna i de färska bären och om man tagit hänsyn till mätosäkerhet i analyserna.
Fyra märken överskred EU:s gränsvärden
Earth Control, Garant, Ica Gott liv och Risenta innehöll mellan 14 och 17 olika bekämpningsmedel och överskred EU:s gränsvärden.
Rawpowder, Supefruit och Biofood innehåll låga halter av mellan 2 och 19 olika bekämpningsmedel, men samtliga låg under EU:s gränsvärden.
De ekomärkta gojibären från Sellton, Urtekram, The Raw Chocolate Co och Kung Markatta var helt fria från bekämpningsmedel. Även Coops konventionellt odlade bär innehöll inga bekämpningsmedel. Däremot innehöll Coops gojibär mögelgift i låg koncentration.
Källa: Råd & Rön