Emma Sahlander och Marie Borg är två av de som hört av sig med sina berättelser om förlossningsvården. Foto: SVT/privat

Starka reaktioner på granskning av förlossningsvården: ”Blir tårögd bara jag läser om det”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har de senaste veckorna granskat den svenska förlossningsvården och samtidigt bett om era tankar och upplevelser. Berättelserna vi fått in är många. Likaså reaktionerna från tittare och läsare. ”Mer uppmärksamhet åt förlossningskomplikationer! Det är inte okej att bli bortviftad med att 'det gör ont att föda barn'”, skriver en kvinna.

I samband med att SVT Nyheter har tittat närmare på förlossningsvården har kvinnor från runt om i landet hört av sig och delat med sig av tankar, oro och egna erfarenheter.

Det är berättelser om jobbiga och rent traumatiska förlossningar, som blev något helt annat än vad man kunnat föreställa sig. Olika grader av förlossningskomplikationer, som resulterat i bestående psykiska men, svåra skador, ofrivilligt läckage och skamkänslor.

Förlossningsskador

Läs mer: Det här är förlossningsskador

”Bra att ni uppmärksammar! Själv hade jag en helvetesförlossning för att ansvarig läkare inte brydde sig om att barnet låg fel. Vilket slutade med sugklocka och att dom puttade ut barnet genom att trycka på min mage... Och ja, jag sprack en del”, skriver en kvinna.

”Så otroligt bra att ni tar upp detta viktiga och förbisedda ämne! Jag blir tårögd bara jag läser om det”, säger en som lider av framfall och känt sig felbehandlad och inte lyssnad på.

Flera berättar också om hur de upplevt att de inte blivit tagna på allvar, ”viftats bort” och bemötts med frasen ”det gör ont att föda barn” när de under förlossning påtalat ett problem eller bett om smärtlindring.

Många är också kritiska till resursbristen inom förlossningsvården. En av dessa är Emma Sahlsten, som i januari i år födde hemma på köksgolvet i Umeå. När hon gråtandes och i värkar ringde in till förlossningen sa att hon ville åka in fick hon rådet att stanna hemma, ta en värktablett och duscha.

En timme senare födde hon sonen Helmer.

LÄS MER: ”Vården missar allvarliga förlossningsskador”

”Vården efteråt var under all kritik vilket har resulterat i väldigt dåligt mående och frustration så här efteråt”, säger hon.

En kvinna från Norrköping drabbades av bristningar och syddes när hon födde sitt första barn men hade svårt att gå i flera månader efteråt. Hon är nu gravid igen och bävar inför den stundande förlossningen.

”Jag har panik, och har flertalet gånger bett om planerat kejsarsnitt men detta är nått som de nekat mig”, skriver hon.

LÄS MER: Marie lider fortfarande – sju år efter förlossningsskadan

En annan kvinna som kämpade för kejsarsnitt vid sin andra förlossning är Marie Borg. När hennes äldsta dotter föddes drabbades hon av allvarliga bristningar. Hon beviljades till slut kejsarsnitt men behandlingen vid hennes första förlossning har satt spår.

–  Man känner sig lite sviken av systemet, att de inte kunnat stötta en på ett bättre sätt trots att det som hände mig är så vanligt. Men det värsta är nog att det var sju år sedan det hände mig och folk drabbas fortfarande av det i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet