– Jag tycker att man ska vara försiktig med att använda sig av uttrycket ”ohållbar”. Jag skulle nästan vilja säga att det ohållbara och anmärkningsvärda är oförmågan att ta emot, inte minst i övriga Europa, säger Jens Orback.
Jens Orback är i dag generalsekreterare för Palmecentret i Stockholm. Under ett par år var han integrationsminister under förra statsministern Göran Persson ända fram till valförlusten 2006. I dag tillhör han den falang inom arbetarrörelsen som är mest liberal när det gäller flyktingpolitiken.
”Gränskontroller del i signalpolitik”
Han är mycket skeptisk till de gränskontroller som infördes under gårdagen. I bästa fall, anser han, utgör de en del av en signalpolitik som kommer att tvinga övriga Europa att ta sitt ansvar i den rådande situationen. I förlängningen hoppas han på ett Europas Ellis Island, det vill säga en plats där flyktingar får komma och bli omhändertagna och där de sedan kan söka asyl för att därefter kunna bli placerade runt om i hela EU. Fördelningen skulle innebära att övriga länder inom unionen tvingas ta sitt ansvar.
– Jag tror att det är en del i en europeisk signalpolitik där man nu försöker spela ut varandra och där man säger att ”om inte ni gör något hos er så kommer inte vi göra något hos oss”. Jag hoppas att det leder till att man får ett gemensamt mottagande i Europa.
”Vi är långt ifrån gränsen”
Samtidigt menar han att problemet i själva verket är begränsat. I relation till EU:s samlade befolkning rör det sig om en liten mängd människor som kommer hit, och det borde definitivt inte vara något problem att hantera detta. Men även om Sverige har en stor utmaning just nu, så menar Jens Orback att problemet överdrivs när det talas om att gränsen är nådd och att det skulle vara en ohållbar utveckling.
Men finns det ingen gräns för hur många Sverige kan ta emot?
– Någonstans kanske det finns en gräns, men vi är långt ifrån den skulle jag vilja säga. Det här är människor som flyr för sina liv, människor som kommer att bidra till vår framtid och vår tillväxt. Jag känner igen det här väldigt mycket från Balkankrisen. Det var tumultartat i Sverige, man sade att det här går inte. I dag är det dessa som bidrar till Sveriges tillväxt. Visst, det är många som kommer, men det var många som kom då också, och det var samma jämmer då. Men jag är övertygad att vi om femton år kommer att blicka tillbaka på detta och säga: ”Det gick!”.