Foto: TT/SVT

Forskaren: Systemfel i polisorganisationen

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot och inom polisen har varit stark efter den stora omorganisationen för drygt ett och ett halvt år sedan. Men allt kan inte skyllas på omorganisationen, säger en polisforskare som SVT talat med.

Bara 14 procent av alla brott klarades upp förra året. Men Rolf Granér, polisforskare och lektor vid polisutbildningen i Växjö, säger till SVT:s Agenda att dåliga uppklarningssiffror inte är något nytt för polisen:

”Patologiskt oförmögen”

– Det går inte att enbart skylla på omorganisationen. Men den har gjort det värre än det var tidigare. Det handlar snarare om ett systemfel som präglar hela polisorganisationen. Man är närmast patologiskt oförmögen att lära av sina misstag, fastslår han.

Agenda

Den senaste omorganisationen beslöts av riksdagen, sjösattes för drygt ett och ett halvt år sedan och har beskrivits som den största omvandlingen av polisen sedan 1960-talet. 21 fristående polismyndigheter blev till en.

– Vi ska bli en vassare, bättre och starkare organisation, sade rikspolischef Dan Eliasson.

Men blev det verkligen så?

”Det blir kaos, naturligtvis”

– Nej. Grundfelet, skulle jag vilja påstå, är att man försöker göra alldeles för många saker på en gång. Man slår sönder alla de gamla strukturerna och det innebär att det blir kaos, naturligtvis, säger Rolf Granér.

– Goda tankar och ambitioner kantar vägen till helvetet, brukar man säga, konstaterar Bo Wennström, juridikprofessor i Uppsala.

På senare tid har både åklagare och poliser visat sitt starka missnöje och många har lämnat polisyrket i protest.

– Det är inte bara vanligt missnöje, det är en rejäl kris, säger Bo Wennström.

Reportage i Agenda söndag 4 september kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Rikspolischef Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet