I utredningen föreslås en begränsning av rätten till föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn. Begränsningen utformas så att den ungefärligen motsvarar den mängd föräldrapenning som en genomsnittlig försäkrad använder efter barnets ettårs- respektive tvåårsdag.
Om ett barn blir bosatt i Sverige under barnets andra levnadsår ska föräldrapenning lämnas under högst 200 dagar sammanlagt för föräldrarna. Om barnet blir bosatt i Sverige efter andra levnadsåret lämnas föräldrapenning under högst 100 dagar.
– Genom det här förslaget ges barnen möjlighet till ledighet med sina föräldrar i samma utsträckning som andra barn. Man får också möjlighet att komma ut i förskolan, vilket innebär något positivt för barnet, säger utredaren Lars Arrhenius.
Inte möjligt med generalisering
Föräldrar och barn som kommer från utlandet och som inte tidigare har bott i Sverige samt föräldrar och barn som flyttar tillbaka till Sverige efter bosättning utomlands omfattas av begränsningarna.
I utredningen står också att det är ”rimligt att överväga” en generell tvåårsgräns som skulle gälla för alla försäkrade, i stället för särregler. Men utredningen lägger inte fram detta som ett förslag eftersom direktiven inte föreskriver en generell begränsning.
Gäller inte adopterade
Förslaget omfattar de som kommer till Sverige med barn och blir bosatta här från och med den 1 juli 2017. Förslaget omfattar inte barn som adopteras.