För knappt ett år sedan tillsatte regeringen en utredning, vars uppdrag var att lägga förslag om en långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret. Förslagen är nu klara, men innehållet ska slutjusteras vid ett möte nästa vecka och kommer att presenteras i slutet av september, erfar Svenska Dagbladet.
Men det är inte fråga om en återgång till den tidigare allmänna värnplikten. Enligt förslaget ska bara några tusen i varje årskull på cirka 100.000 personer tas ut för plikttjänstgöring. Dessutom omfattas både kvinnor och män, i enlighet med den könsneutrala lagen om totalförsvarsplikt som infördes 1995.
Fylla i formulär
Enligt förslaget ska Rekryteringsmyndigheten redan nästa år ge landets alla 17-åringar i uppgift att fylla i ett frågeformulär, som ska fungera som underlag för urvalet. 2018 ska den utvalda gruppen kallas till mönstring och 2019 startar grundutbildningen ute på landets regementen. Vilka som tas ut för plikttjänstgöring avgörs av saker som lämplighet, villighet och intresse för det militära försvaret.
Samtidigt kommer den frivilliga rekryteringen att vara kvar. Den totala mönstringen kan komma att omfatta ungefär 10.000 personer om året, varav en tredjedel baserat på allmän värnplikt.
Specifika direktiv
Utredaren Annika Nordgren Christensen vill inte kommentera förslagen innan de lämnas över till regeringen, men säger att det är ”tydligt vad regeringen vill att vi ska åstadkomma” samt att direktiven är ”specifika”.
– Vi har att förhålla oss till den vilande lagen om totalförsvarsplikt. Uppdraget är att hitta hur kan vi göra ett system som har fortsatt tyngdpunkt i frivilligheten och hur ska man kombinera det med plikttjänst som man gör i Norge och Danmark inom ramen för den nu gällande lagstiftningen, säger hon till Svenska Dagbladet.
Skräddarsydda för försvarsministern
En ”väl placerad” källa uppger att utredningsförslagen är skräddarsydda för försvarsminister Peter Hultqvist – som länge har velat ha en återgång till någon typ av värnplikt.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) avstår i nuläget från att kommentera uppgifterna.
– Vi kommer att uttala oss när utredningen har överlämnats till försvarsministern om en månad, säger hans pressekreterare Marinette Nyh Radebo till TT.
Den allmänna värnplikten lades vilande 2010.